Izraelski okupatori grade naselja za vojnike u Jerusalemu

Izraelske okupacijske vlasti namjeravaju iskoristiti ovu oblast za proširivanje doseljeničkog naselja (Arhiva)

Izraelske okupacijske snage iščupale su iz korijena desetke višegodišnjih stabala maslina u naselju Sur Baher, na jugoistočnoj periferiji okupiranog Jerusalema, prilikom provođenja sudske odluke o eksproprijaciji 56 dunuma (5,6 hektara) zemlje u vlasništvu stanovnika ovog naselja.

Vlasnici zemljišta koje se našlo na meti izraelskih vlasti vodili su pravnu bitku još od početka 1970-ih kako bi poništili odluku o eksproprijaciji tog zemljišta. Međutim, nisu mogli doći do svojih prava na izraelskom sudu uprkos tome što imaju sve neophodne dokumente koji dokazuju njihovo vlasništvo nad tim zemljištem.

Izraelske okupacijske vlasti namjeravaju iskoristiti to područje za proširivanje doseljeničkog naselja, poznatog kao “Visoki komesar”, i izgradnju 160 novih stambenih jedinica za demobilisane vojnike i policajce.

Zemljište bivšim policajcima

Otkad je američki predsjednik Donald Trump priznao Jerusalem za glavni grad Izraela i najavio preseljenje Ambasade SAD-a iz Tel Aviva u taj grad, okupatorima se otvorio apetit da nastave s projektima izgradnje doseljeničkih naselja. S tim u vezi odobreni su planovi za izgradnju 100 novih stambenih jedinica, osim toga što su donesene odluke o rušenju palestinskih domova u Jerusalemu i protjerivanju njihovih vlasnika.

Približno 2.700 Izraelaca danas živi u divljim doseljeničkim naseljima, koja su prodrla i u srca palestinskih četvrti u istočnom dijelu Jerusalema, dok više od 200.000 njih živi u doseljeničkim naseljima koja okružuju palestinske četvrti.

Izraelski list Haaretz piše da Izrael planira dodijeliti to zemljište demobilisanim policajcima i pripadnicima drugih snaga sigurnosti. Navodi i da je Asocijacija za civilna prava u Izraelu podnijela žalbu Vrhovnom sudu protiv te odluke, jer se njome diskriminišu Arapi. Međutim, izraelski Vrhovni sud odbacio je žalbu nakon odgovora da 20 posto pripadnika izraelskih snaga sigurnosti dolazi iz redova “arapske manjine”.

Izraelski pokret “Mir sada” tvrdi da nema gotovo nijednog palestinskog stanovnika Jerusalema u redovima izraelskih snaga sigurnosti, što znači da se to naselje gradi isključivo za Izraelce.

Nezakonito oduzimanje imovine

Prema Haaretzu, izraelski inspektori iz Odjela za zemljište proveli su operativne postupke u tom području u pratnji policije i granične policije, uz upotrebu građevinskih strojeva i ostale opreme. Inspektori su uklonili stabla maslina sa zemljišta, očistili područje i pripremili ga za prodaju. Također su stavili natpis o zabrani ulaska u to područje.

Predstavnici izraelskog pokreta “Mir sada” kažu da ovdje nije riječ o zakonitoj konfiskaciji zemljišta za opću namjenu nego o oduzimanju imovine na nezakonit način. Država u ovom slučaju ne konfiskuje imovinu kako bi se na njoj gradilo u korist svih građana nego uzima imovinu od Palestinaca s namjerom da je dodijeli Izraelcima, što je neprihvatljivo, tvrde oni.

Također tvrde da “američki ambasador u Izraelu može vidjeti ovu ružnu realnost s prozora zgrade Ambasade, koja se nalazi samo kilometar od uništenog maslinjaka – realnost u vezi s podijeljenim Jerusalemom, diskriminacijom i nepravdom”.

Izvor: Al Jazeera