Izraelski obavještajci i doseljenici provalili u kompleks džamije Al-Aqsa

Ahmed Queri upozorio je na ozbiljne posljedice upornih provokativnih posjeta jevrejskih doseljenika kompleksu Al-Aqsa (Arhiva)

Šezdesetak izraelskih doseljenika i tri obavještajna službenika uz policijsku pratnju upali su u kompleks džamije Al-Aqse u okupiranom Jerusalemu.

Nisu zabilježeni nikakvi sukobi s muslimanskim vjernicima tokom ovog incidenta, izvještava palestinska novinska agencija WAFA.

Ahmed Queri, čelnik Odjela za pitanja Jerusalema u Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji (PLO), upozorio je na ozbiljne posljedice upornih provokativnih posjeta jevrejskih doseljenika kompleksu Al-Aqsa.

“Upadi koje izraelski doseljenici vrše u džamiju Al-Aqsa, a pod zaštitom izraelske vlade koja pruža potrebne resurse tim doseljenicima… provokacija su na račun muslimanskih vjernika”, rekao je Queri novinarima.

Ilegalno naselje Pesgat Ze'ef

On je kazao da ove aktivnosti, koje su u suprotnosti s međunarodnim pravom i normama koje štite sveta mjesta, zahtijevaju ozbiljan i čvrst stav međunarodne zajednice, Vijeća sigurnosti UN-a i međunarodnih organizacija za ljudska prava kako bi se zaustavili ovi izraelski prijestupi.

Queri je osudio nedavno najavljeni izraelski tender za izgradnju 92 stambene jedinice i parkirališnih mjesta u ilegalnom naselju Pesgat Ze'ef u okupiranom Jerusalemu.

Odbacio je odluku izraelskog Vrhovnog suda kojom se Vlada Izraela zadužuje da dodijeli dogovoreni dio zemlje palestinskim građanima u naselju Silwan u Istočnom Jerusalemu, a u zamjenu će izraelske vlasti zatvoriti neke javne prostore u tom naselju radi arheoloških iskopavanja koja provode u tom području.

Queri smatra da će takve mjere dovesti do ekstremizma, nasilja i nestabilnosti u ovoj regiji.

Palestinci optužuju Vladu Izraela da želi promijeniti status quo u kompleksu džamije tako što će dozvoliti obavljanje jevrejskih obreda i uspostavljanje izraelske kontrole, što Izrael negira.

Izrael je krajem jula uklonio dodatni niz sigurnosnih mjera ispred ulaza u kompleks džamije u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

Palestinci su protestovali protiv povećanih sigurnosnih mjera, koje smatraju dodatnim nametanjem izraelske kontrole nad svetim mjestom te vidom kolektivne kazne.

Mjere, prema kojima je palestinskim muškarcima mlađim od 50 godina zabranjeno pristustvovanje džuma-namazu, nametnute su nakon što su palestinski napadači ubili dvojicu izraelskih čuvara 14. jula.

Sukobi s izraelskim snagama

Najmanje šest palestinskih demonstranata ubijeno je u sukobima, a jednog od njih ustrijelio je naseljenik. Stotine ljudi povrijeđene su u sukobima s izraelskim snagama.

Većina povreda izazvana je gumenim mecima koje su ispaljivale izraelske snage.

Muslimani su odbili ući u džamiju Al-Aqsu i molili su se na ulicama ispred džamije otkad su počeli nemiri.

Izraelske vlasti ranije su kazale da su detektori metala neophodni jer su napadači 14. jula prokrijumčarili oružje u kompleks, odakle su izašli i ubili policajce.

Postojala je zabrinutost da će okupljanje nekoliko hiljada vjernika za džuma-namaz u Al-Aqsi dovesti do još ozbiljnijih sukoba između demonstranata i izraelskih snaga sigurnosti.

Izvor: Agencije