Izraelski ministar ušao u Al-Aqsu nakon hapšenja Palestinaca

Izrael je okupirao Istočni Jerusalem tokom Arapsko-izraelskog rata 1967. (Anadolija)

Izraelski ultradesničarski ministar poljoprivrede Uri Ariel te brojni jevrejski doseljenici nasilno su ušli u kompleks džamije Al-Aqse u okupiranom Istočnom Jerusalemu, saopćili su palestinski zvaničnici.

“Ušli su u područje Al-Aqse i obišli ga u pratnji izraelskih snaga sigurnosti”, rekao je Firas al-Dibs, glasnogovornik Direkcije za religijsku zadužbinu, jordanske agencije koja je zadužena za nadgledanje muslimanskih i kršćanskih religijskih mjesta u Jerusalemu.

Sve se događa usred tenzija u tom gradu nakon niza palestinskih protesta i hapšenja desetaka palestinskih aktivista.

Izraelska policija također je nakratko pritvorila čelnika Direkcije za religijsku zadužbinu Abdelazeema Salhaba, zajedno s njegovim zamjenikom, nakon što su obavili molitvu s drugim Palestincima u blizini Kapije milosti, u okviru kompleksa Al-Aqsa, prvi put u 16 godina.

Kompleks kao svjetsko naslijeđe

Palestinski demonstranti ušli su u područje koje je Izrael ogradio 2003. jer je tu bilo sjedište organizacije za naslijeđe, koja je, navodno, bila povezana s oružanom grupom.

Izraelska policija optužila je islamske vlasti koje nadgledaju kompleks da pokušava promijeniti status quo tog osjetljivog mjesta ulazeći u zatvorena područja.

Kako javljaju lokalni mediji, Ariel, koji je imao zaštitu izraelske policije i bio u pratnji doseljenika, došao je do Kapije milosti, gdje se fotografirao na mjestu koje je zabranjeno Palestincima.

Prošle sedmice izraelske vlasti zatvorile su tu kapiju lancima kako bi spriječile stotine palestinskih vjernika da uđu u kompleks Al-Aqse nakon što je grupa Palestinaca uspjela otvoriti vrata.

Al-Aqsa je džamija sa srebrnom kupolom unutar kompleksa od 35 hektara, koji muslimani nazivaju Al-Haram al-Sharif (Sveti hram), a Jevreji Hramska gora.

Kompleks je u Starom gradu u Jerusalemu, koji je UNESCO proglasio svjetskim naslijeđem, zbog značaja za sve tri abrahamske religije.

Strah od ‘trećeg hrama’

Za muslimane je to treće najsvetije mjesto, nakon Meke i Medine, a za Jevreje najsvetije.

Palestinci već dugo strahuju da Izrael planira preuzeti kompleks kako bi izgradio “treći hram”, što izraelska vlada negira i tvrdi da želi zadržati status quo.

Izrael je okupirao Istočni Jerusalem tokom Arapsko-izraelskog rata 1967.

Htio je anektirati cijeli grad 1980, potez koji međunarodna zajednica nikad nije priznala.

Krajem prve decenije ovog stoljeća posjeta bivšeg izraelskog premijera Ariela Sharona Al-Aqsi pokrenula je događaje koji su doveli do Druge intifade, odnosno petogodišnjeg ustanka, u kojem su ubijene hiljade Palestinaca.

Izvor: Al Jazeera i agencije