Izraelski ministar obrazovanja oštro kritizirao Netanyahua

Netanyahu je rekao da će on preuzeti ministarstvo odbrane nakon ostavke Liebermana (AP)

Izraelski ministar obrazovanja Naftali Bennett rekao je da će njegova stranka ostati u parlamentu, čime je izbjegnuta mogućnost prijevremenih izbora u zemlji.

Na dramatičnoj konferenciji za novinare u ponedjeljak, Bennett, koji vodi desničarsku stranku Jevrejski dom, oštro je kritizirao izraelskog premijera Benjamina Natanyahua, ali nije podnio ostavku. 

“Nešto loše nam se dešava iznutra. Već nekoliko godina, uključujući posljednju deceniju vlada koje predvodi Netanyahu, država Izrael je prestala pobjeđivati”, rekao je Bennett. 

“Vidio sam to svojim očima u Drugom libanskom ratu, kao komandant zračnih snaga na zapadnu Libana. Vidio sam zbunjenost, vidio sam probleme, nedostatak odlučnosti. Vidio sam nedostatak duha. Ne nazire se apokalipsa. Postoje neprijatelji. Ali, neprijatelji nisu ono što me brine”, rekao je. 

Ostavka Liebermana

Prošle sedmice, Bennett i ministar pravde Ayalet Shaked prijetili su da će se povući iz koalicione vlade ako Bennett ne bude imenovan za ministra odbrane, nakon što je Avigdor Lieberman podnio ostavku zbog primirja sa Pojasom Gaze.

Netanyahu je rekao da će on preuzeti ministarstvo odbrane. On je u obraćanju koje su prenosile televizije kazao “da nema mjesta politici i ličnim razmatranjima kada je u pitanju izraelska sigurnost”. 

Također je pozvao svoje koalicione partnere da ostanu u vladi, rekavši da bi održavanje prijevremenih izbora bilo “neodgovorno” jer se Izrael nalazi “u jednom od najkompleksnijih perioda kada je u pitanju sigurnost”. 

Sastanak Netanyahu sa ministrom finansija Moshe Kahlonom, ključnim koalicionim partnerom koji je također tražio prijevremene izbora, posljednji je pokušaj da se spriječi pad koalicije, koja trenutno ima samo jedno mjesto više u parlamentu potrebno za većinu. Međutim, taj sastanak je završio bez zaključka. 

Izvor: Agencije