Izraelski mediji: Otkriveni tajni razgovori između Netanyahua i Bin Zayeda

Netanyahu i Bin Zayed usaglasili su se o pitanju nuklearnog sporazuma s Iranom (EPA)

Izraelski televizijski Kanal 13 (Reshet 13) izvještava da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu obavio niz tajnih razgovora s prestolonasljednikom Abu Dhabija Mohammedom bin Zayedom nakon što je usvojen nuklearni sporazum s Iranom 2015.  

Razgovori su se odnosili na koordinaciju između dvije strane vezano za nuklearni sporazum s Iranom i djelovanje protiv njega, kao i na pokušaj unapređenja regionalnog političkog procesa, pojašnjava taj izraelski kanal.

Dvojica visokih zapadnih diplomata izjavila su da su se Netanyahu i Bin Zayed usaglasili o pitanju nuklearnog sporazuma s Iranom. 

Izraelski kanal prenosi riječi bivšeg američkog ambasadora u Izraelu Daniela Shapira, koji je izjavio da su se neki Netanyahuovi savjetnici sastali i obavili telefonske razgovore s visokim zvaničnicima UAE-a. “Ne želim imenovati predstavnike izraelskog premijera i predstavnike prestolonasljednika Emirata koji su redovno razgovarali, ponekad i licem u lice, a ponekad i telefonom”, izjavio je.    

Tajni sastanci

U izvještaju se dodaje da su prije nekoliko godina bila tri tajna leta sedmično s aerodroma “Ben-Gurion” prema aerodromu u Abu Dhabiju, kada su odnosi bili veoma dobri. 

Izraelski kanal navodi da je atentat na Mahmouda al-Mabhouha, visokog zvaničnika Hamasa, koji su izveli agenti Mossada u Dubaiju 2010, narušio odnose između UAE-a i Izraela.

Međutim, dogovor postignut uz posredovanje SAD-a u cilju rješavanja spora uključivao je obećanje Izraela da više neće provoditi atentate u UAE-u.

Kanal 13 dodaje da će uskoro otkriti još detalja o tajnim odnosima između Izraela i Emirata.

Izraelski list Haaretz otkrio je u julu 2017. da se Netanyahu 2012. u tajnosti sastao s Abdullahom bin Zayedom, ministrom vanjskih poslova Emirata.

Izvor: Al Jazeera