Izraelski mediji: Nema prekida vatre, vojska spremna na nove udare

Najnoviji sukob između Hamasa i izraelske vojske prijeti da preraste u još jedan rat (Anadolija)

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu vratio se danas kući iz Washingtona, ranije nego što je planirao, te je odmah otišao da se konsultira s vojnim zapovjednicima nakon žestoke razmjene vatre između izraelske vojske i Hamasa u noći između ponedjeljka i utorka.

Pozivajući se na neimenovog izraelskog zvaničnika, izraelski mediji javljaju da nije postignut dogovor o prekidu vatre s Hamasom, dodajući da je Netanyahu dao instrukcije vojsci da nastavi udare na mete te organizacije još dok je putovao u Izrael iz glavnog grada SAD-a, javlja agencija Beta.

Zvaničnik je naveo da Netanyahu, koji je odmah otišao na brifing u sjedište vojske u Tel Avivu, stalno komunicira s načelnikom generalštaba i drugim sigurnosnim zvaničnicima.

“Nema dogovora o prekidu vatre. Nije gotovo”, rekao je taj zvaničnik, koji je dodao da je Izrael spreman na još više udara.

Odgođen protest pored granice

Palestinski izvori u Gazi rekli su ranije danas da je uvjet Izraela za prekid vatre okončanje svih aktivnosti duž granične ograde, uključujući puštanje balona sa zapaljivim materijalom i planirani protest na granici u petak povodom godišnjice početka masovnih demonstracija protiv izraelske i egipatske blokade Pojasa Gaze.

Zgrada u Gazi koja je porušena u napadima izraelske vojske

Izraelski mediji danas su prenijeli da je za večeras planiran protest pored granice Pojasa Gaze i Izraela odgođen iz sigurnosnih razloga.

Najnoviji sukob između Hamasa i izraelske vojske, koji prijeti da preraste u još jedan rat, izazvala je raketa iznenada ispaljena s juga Pojasa Gaze jučer ujutro.

Raketa je pogodila i srušila jednu kuću sjeverno od Tel Aviva, ranivši sedmero ljudi.

Taj incident naveo je Netanyahua da skrati posjetu Washingtonu.

Izvor: Agencije