Izraelski izbori: Imunitet za Netanyahua i suverenitet doseljenicima

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izašao je kao pobjednik na ovim izborima, s rezultatom od 35 mjesta u Knessetu koje je dobila njegova stranka Likud (EPA)

Piše: Mohamed Mohsen Watad

Izraelska politička scena izgleda još komplikovanije nakon rezultata izbora za Knesset, izraelski parlament, a koji su pokazali jačanje snaga ekstremno desnog tabora i dominaciju hareda, ultra-odrodoksne zajednice Jevreja, te nastavak slabljenja pozicije centrističkih političkih opcija i cionističke ljevice.   

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izašao je kao pobjednik na ovim izborima, s rezultatom od 35 mjesta u Knessetu koje je dobila njegova stranka Likud. Isti rezultat je ostvarila i stranka Kahol Lavan (Plavo-bijeli) koju predvodi bivši general Benny Gantz, a koji je pokazao slabost i nemoć da pridobije tradicionalne Netanyahuove partnere u svoju korist kako bi vodio buduću vladu.  

Palestinsko pitanje i izazovi fronta Pojas Gaze odsustvovali su sa ovih izbora, čije cilj bio izvršiti preraspodjelu karata u desničarskom taboru kako bi se pružio imunitet Netanyahuu vezano za slučajeve korupcije za koje se tereti i kako bi se spriječilo njegovo buduće suđenje. Ovo je kamen temeljac koji će okupiti stranke za stolom vlade koju će oformiti Netanyahu, političar s dugogodišnjim iskustvom u jačanju položaja vjerskih stranaka, haredske struje, ”koalicije stranaka desnice” i doseljenika na parlamentarnoj sceni.

 Knesset će u svom 22. sastavu, kao i Netanyahuova buduća vladajuća koalicija sa najmanje 65 poslanika, biti sačinjen od šarolikog mozaika ekstremne desnice, doseljeničkog tabora i stranaka sa vjerskim predznakom koje su, poput ostalih izraelskih stranaka, iz izbornog programa izostavile pitanje rješavanja sukoba s Palestincima, radeći na jačanju ideologije o državi Izrael na cijeloj teritoriji historijske Palestine.

Scenariji

Analitičari su odbacili mogućnost uspostave vlade nacionalnog jedinstva sačinjene od stranaka Likud i Plavo-bijelih koja bi okupljala 70 poslanika, što bi moglo garantirati unutrašnju stabilnost u Izraelu.

Pripisali su to neslaganjima oko Netanyahuove ličnosti i optužbama za korupciju s kojima se suočava, imajući u vidu da ne postoje razilaženje između dvije stranke u političkom i sigurnosnom planu te vojnim izazovima na različitim frontovima, a pogotovo na frontu u Gazi. Također, ove dvije stranke dijele iste stavove vezano za američki mirovni plan za Bliski istok poznat kao sporazum stoljeća, te normalizaciju odnosa sa arapskim režimima.     

Umjesto scenarija uspostave vlade nacionalnog jedinstva, Netanyahu je odabrao da postane meta ucjena koje dolaze od doseljenika i hareda, bilo da se radi o političkim pitanjima priključenja Zapadne obale ili stavljanja dijela njenih teritorija pod izraelski suverenitet, ili o jačanju jevrejskog zakonodavstva, s obzirom na pokazatelje izbijanja vjerskog sukoba među sekularnim i religioznim Jevrejima.      

Imunitet i suverenitet

Aluf Benn, politički komentator izraelskog lista Haaretz, smatra da će nova Netanyahuova vlada imati dva glavna cilja: uklanjanje, čak i brisanje optužnica koje prijete Netanyahuu i donošenje zakona koji će ga zaštititi, te pripajanje doseljeničkih naselja Izraelu u koordinaciji s vladom predsjednika Donalda Trumpa. Dodaje da se ova dva cilja mogu sažeti u jednostavan izraz: “Imunitet za suverenitet”.

U svojim nastojanjima da se zaštiti od korupcije, Netanyahu će morati da koordinira s američkim predsjednikom stavke i sadržaj sporazuma stoljeća, koji će vjerovatno biti objavljen sredinom maja, smatra ovaj politički komentator. Skrenuo je pažnju na Netanyahuove izjave 48 sati prije otvaranja glasačkih kutija kako su njegove težnje o pripajanju doseljeničkih naselja i dijelova Zapadne obale u skladu s Trumpovim mirovnim planom, koji bi trebao dozvoliti Izraelu da proglasi svoj suverenitet u doseljeničkim naseljima i garantirati da ne dođe do deložacije bilo kojeg doseljenika.

Benn također vjeruje da će američko zeleno svjetlo Netanyahuu za anektiranje Zapadne obale olakšati izraelskom premijeru zadatak da uvjeri tabor doseljenika i haredske stranke u svojoj vladi da se pozabave sporazumom stoljeća i da pokažu suzdržanost prema njegovim stavkama – ali bez odbacivanja – kako bi se lopta prebacila na palestinske vlasti i njima prepustilo odbacivanje. Potom bi se palestinska vlast sotonizirala i predstavila kao protivnik bilo kakvog rješenja.

Treba imati na umu da je većina izraelskih stranaka već riješila stvar donijevši odluku o jačanju projekta jedne jevrejske države i odustajanju od rješenja s dvije države prema kojem bi se teritorije podijelile kako bi bila uspostavljena palestinska država.

Korupcija

S druge strane, bivši izraelski ministar Yossi Beilin, arhitekta sporazuma iz Osla, smatra da su izbori za Knesset bili bez političkog dnevnog reda. Skrenuo je pažnju na to da se svi u Izraelu bave samo jednim pitanjem: Može li premijer osumnjičen za ozbiljnu korupciju dobiti podršku javnosti za još jedan mandat? Naglasio je kako su ovi izbori bili referendum o Netanyahuovoj ličnosti, a ne o političkom ili sigurnosnom programu ili ekonomskim i socijalnim pitanjima.

Beilin vjeruje da će se u narednim mjesecima izraelska politika usredotočiti na Netanyahuovu korupciju i u kojoj mjeri on ima pravo da ostane na dužnosti ako se protiv njega podignu optužnice.

Pogotovo nakon neuspjeha izraelskog društva da uoči duboke razlike između glavnih stranaka, koje se nisu ticale fronta Gaze, koji bi mogao planuti već narednog ljeta, niti sukoba s Palestincima ili zdravlja i obrazovanja u državi, već su se odnosile na Netanyahua i Gantza kao njegove alternative.

Proboj

U palestinskom taboru, raspuštanje arapske Zajedničke liste i ulazak na izbore s dvije arapske liste koje su osvojile ukupno deset zastupničkih mjesta, nakon što je Zajednička lista osvojila 13 mjesta 2013. godine, otvorilo je vrata cionističkim strankama da se ponovo vrate u arapske gradove, što su im omogućile desetine hiljada glasova dobivene osvajanjem ova tri zastupnička mjesta.  

Analizirajući rezultate izbora u Izraelu i arapskom društvu, advokat Reda Jaber, direktor centra Aman za društvena istraživanja, kaže: ”Kada je u pitanju izraelsko društvo, sasvim je jasno da je fašizam odnio pobjedu. Pred nama je društvo koje je uglavnom neprijateljski nastrojeno prema arapskoj manjini i palestinskom narodu. Suočavamo se sa situacijom koja nalikuje onoj u Evropi prije Drugog svjetskog rata kada su fašisti preuzeli kontrolu u ime demokratije i prouzrokovali kolaps njenih vrijednosti, a rezultat toga je bio katastrofalan… Sada se nalazimo pred sličnom prijetnjom”.  

Zastupanje i isključivanje

Kako bi se suočili s tom situacijom, palestinsko arapsko društvo treba biti jedinstveno i svjesno ozbiljnosti ove faze, što zahtijeva reorganizaciju arapskih masa i uvođenje druge vrste organizacije, razmišljanja i kreativnosti, smatra Jaber. Skrenuo je pažnju i na to da su arapske stranke izgubile najmanje tri zastupnička mjesta u Knessetu zbog kriza među njima i ponašanja u suprotnosti s njihovim i interesima palestinskih masa.

Pozvao je arapske stranke da polože račun arapskoj javnosti, posebno u svjetlu sve jačih glasova narodnih masa koje pozivaju na bojkot i preispitivanje koristi od arapskog prisustva i zastupanja u Knessetu, dok desničarske stranke i vlada Netanyahua nastavljaju sa svojim planovima da delegitimiziraju arapske lidere i isključe arapske zastupnike iz Knesseta.

Jaber je naglasio potrebu slušanja pulsa društva i glasova koji pozivaju na rekonstrukciju Visokog komiteta za praćenje arapskih poslova u Izraelu i uspostavljanje organizacijskog projekta koji će biti politički i društveni kišobran arapskim građanima Izraela. I što je najvažnije, ovaj projekat “definira odnos s Izraelom i njegovim institucijama i predstavlja štit protiv političkih blokova u izraelskom društvu”, dodao je.

Izvor: Al Jazeera