Izraelski helikopteri napali položaje sirijske vojske na Golanu

Napetost na izraelsko-sirijskoj granici porasla je ove sedmice (Reuters)

Izraelska vojska saopćila je da su njeni helikopteri napali položaje sirijske vojske, u odmazdi za minobacačku paljbu na izraelski dio Golanske visoravni. 

“Pogođeno je više meta, uključujući posmatračnice SAF-a [sirijske vojske] i sisteme za prikupljanje obavještajnih podataka u bazama SAF-a”, saopćila je izraelska vojska, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Sirijska državna novinska agencija – Sana prenijela je izjavu vojnog izvora da su izraelski helikopteri gađali tri položaja na jugu Sirije protutenkovskim projektilima, ranivši dvije osobe i izazvavši šumske požare.

Napad se dogodio nekoliko sati nakon što je izraelska vojska objavila da se sa sirijskog dijela Golana čulo ispaljivanje minobacačkih granata.

Obećanje čelnika Hezbollaha

Nema izvještaja o žrtvama, ali su oštećeni jedna zgrada i vozilo izraelske vojske, navode Izraelci.

Napetost na izraelsko-sirijskoj granici porasle su ove sedmice, nakon što je u ponedjeljak u, kako se smatra, izraelskom napadu na periferiju Damaska ubijen jedan borac libanskog Hezbollaha, šiitske organizacije koju podržava Iran.

Izraelska vojska je rekla da je od tada pojačala svoje snage na sjeveru, gdje Izrael graniči s Libanom i Sirijom.

Čelnik Hezbollaha Sayyed Hasan Nasralah je, nakon što su u augustu prošle godine u Damasku ubijena dva  pripadnika Hezbollaha, obećao vojno odgovoriti ako Izrael ubije još nekog od njegovih boraca u Siriji.

Izvor: Agencije