Izraelski dron srušen nad Sirijom

Nije prvi put da je sirijska strana izvijestila o obaranju izraelskih dronova na svojoj teritoriji (AP)

Mediji povezani s libanonskim Hezbollahom objavili su fotografije drona izraelske vojske tipa “Skylark” koji je navodno oborila sirijska protuzračna obrana na teritoriju te države, javljaju izraelski mediji.

Na jednoj od fotografija bespilotne letjelice, oborenog nedaleko Quneitre, vidi se naljepnica s oznakama koje potvrđuju da je pripadala kopnenim snagama izraelske vojske i da je proizvedena u izraelskoj kompaniji Elbit.

Izraelska vojska je potvrdila pad drona na sirijski teritorij, ali navode kako se to dogodilo za vrijeme vojnih operacija izvedenih u nedjelju. Ističu kako nema razloga za zabrinutost, niti da je sigurnost dovedena u pitanje.

Okolnosti tog incidenta se ispituju, navela je izraelska vojska.

Ozbiljan incident

Mediji bliski sirijskom režimu prethodno su objavili da je njihova vojska otjerala izraelski dron koji je uletio u zračni prostor Sirije.

Nakon toga je objavljeno da je u udaru drona ubijen jedan pripadnik Nacionalnih obrambenih snaga, prorežimske milicije osnovane 2012. godine koju je sirijska vlada organizirala kao postrojbe dragovoljaca rezervista u vojsci.

Izrael je ciljao članove te milicije ranije, navodno zbog planiranja i pripremanja neprijateljskih aktivnosti, podsjećaju izraelski mediji.

Isto tako nije prvi put da je sirijska strana izvijestila o obaranju izraelskih dronova na svom teritoriju, podsjećaju agencije.

Prije dva mjeseca dron istog tipa pao je u Libanonu, pa se ne isključuje mogućnost da je na fotografijama koje je objavio Hezbollah isti dron.

Fotografije su objavljene nakon što je sirijska vojska ispalila protuzračne rakete na izraelske avione koji su napali konvoj oružja namijenjen Hezbollahu kraj Palmire. To je najozbiljniji incident između Izraela i Sirije od početka sirijskog građanskog rata.

Pripadnici Hezbollaha bore se u tom ratu na strani snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Izvor: Agencije