Izraelski civili još lakše do oružja

U policiji navode da edukacija građana o uporabi oružja osigurava dodatnu snagu u borbi protiv terorizma (EPA)

Izraelsko Ministarstvo za javnu sigurnost odobrilo je odluku kojom se uvode olakšice za civile u proceduri izdavanja dozvola za nošenje oružja.

“U okviru mjera poboljšanja aktualne situacije u društvu, ministar javne sigurnosti Izraela Gilad Erdan je odobrio odluku o olakšicama za izdavanje građanima dozvola za nošenje oružja“, potvrđeno je u pisanom priopćenju glasnogovornika izraelske policije Luba Samrija.

U priopćenju se navodi da su naoružani građani u proteklim tjednima bili od velike pomoći policiji pri pronalasku i prepoznavanju napadača koji remete javni red i mir, prenosi Anadolija.

Porast prodaje oružja

Izraelski mediji navode da je u zemlji zabilježen porast prodaje oružja u proteklih nekoliko tjedana tijekom kojih su tenzije i nemiri u regiji u znatnom porastu.

Usporedo s tim, zbog aktualne krize u Jeruzalemu i na Zapadnoj obali, Komisija za vanjske odnose i sigurnost pri izraelskom parlamentu Knessetu je odobrila odluku da se na dužnost pozove 1.400 graničnih policajaca, rezervista pri Ministarstvu javne sigurnosti.

Pozivanje rezervista na dužnost

Iz Knesseta je potvrđeno da je navedena odluka odobrena na prijedlog ministra obrane Moshe Yalona i da je na dužnost već pozvano 850 rezervista.

Tenzije u Jeruzalemu i na Zapadnoj obali u porastu su od početka kolovoza, kada su židovski doseljenici zapalili palestinsku kuću u Nablusu.

Neredi su eskalirali sredinom prošlog mjeseca, kada su izraelske snage sigurnosti uvele mjere zabrane ulaska muslimanima u kompleks Al-Akse.

Izvor: Agencije