Izraelske snage uništile dom Palestinca

Izraelske snage sigurnosti su uništile dom Palestinca, koji je u oktobru izvršio samoubilački napad u kojem je smrtno stradalo dvoje ljudi, saopćila je vojska, dok su na ulicama bjesnili sukobi nakon smrtonosnog napada na sinagogu u Zapadnom Jerusalemu u utorak.

“Dom teroriste, koji je je ubio izraelsku bebu i mladu ženu 22. oktobra na tramvajskoj stanici u Jerusalemu, uništen je u gradu Silwanu“, saopćili su iz izraelske vojske.

Četiri porodice koje su živjele u toj zgradi, među kojima je i porodica napadača Abdel Rahmana al-Shaludija, su morale biti evakuisane, javila je Al Jazeerina reporterka Dalia Hatuqa iz Istočnog Jerusalema.

Izraelska policija blokirala je naselje, javila je Hatuqa.

U naselju Jabal al-Mukaber, gdje su živjela dvojica Palestinaca koji su izveli napad na sinagogu u utorak, ubivši petero ljudi, izraelska vojska suočila se sa ljutitim Palestincima.

Sukobi vojske i demonstranata

Vojnici su otišli u naselje kako bi uništili domove rođaka Abu Jamal koji su izveli napad na sinagogu, prije nego što ih je usmrtila izraelska policija.

Četiri rabina – trojica državljana Izraela i SAD-a i četvrti, državljanin Izraela i Velike Britanije – poginula su u u napadu, dok je policajac podlegao ranama nekoliko sati poslije.

Izraelske vlasti saopćile su da su ubijeni Moshe Twersky (59), Kalman Levine (55), Aryeh Kupinsky (43) i Avram Shmuel Goldberg (68).
Reporter Al Jazeere Imtiaz Tyab javlja iz Zapadnog Jerusalema da su demonstranti za sada uspjeli odbiti pokušaje izraelske vojske da uništi kuće Ghassana Abu Jamala i Odaya Abu Jamala.

”Ali prilično je sigurno da će se to konačno dogoditi”, javio je Tyab.

Reporterka Al Jazeere Stefanie Dekker javlja da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu naredio vojsci da uništi domove Palestinaca, rekavši kako će takvim postupkom spriječiti nove napade.

Najmanje 10 Palestinaca je povrijeđeno u nasilju blizu Al-Rama, naselju u Jerusalemu koje je odsječeno od ostatka grada izraelskim zidom razdvajanja.

U utorak je izraelska policija bacila suzavac i šok-bombe na palestinske demonstrante.

Sukobi su izbili na Zapadnoj obali i u Nablusu, javio je Tyab, a blizu 300 Izraelaca demonstriralo je u Zapadnom Jerusalemu tražeći ostavku Vlade nakon napada na sinagogu.

Izvor: Al Jazeera i agencije