Protesti u Gazi: Ubijeno 15 Palestinaca, 1.400 ranjenih

Najmanje 15 Palestinaca poginulo je, a više od 1.400 ozlijeđeno u sukobima s izraelskim snagama sigurnosti prilikom obilježavanja Dana zemlje, komemoracije u spomen na šestoricu Palestinaca ubijenih prije 42 godine u prosvjedima zbog okupacije Palestine. 

Tisuće Palestinaca iz Pojasa Gaze prethodno su se okupile na prosvjedima na više mjesta kod granice s Izraelom i pritom su izbili sukobi s izraelskim vojnicima, prenose palestinski mediji.

Mohammed Najjar ubijen je tijekom sukoba istočno od Jabalije u sjevernom dijelu Gaze, dok su Amin Mahmoud Muammarin i Mohammed Abu Omar ubijeni u Rafahu, priopćilo je palestinsko Ministarstvo zdravstva. Prethodno je Omar Samour (31), poljoprivrednik iz Gaze, smrtno stradao u artiljerijskoj vatri na svom posjedu u blizini Khan Yunisa.

Kasnije su palestinske vlasti priopćile da su smrtno stradali i Ahmed Odeh (19), Jihad Freneh (33), Mahmoud Saadi Rahmi (33), Abdelfattah Abdelnabi (22), Ibrahim Abu Shaar, (20), Abdelqader al-Hawajiri, Sari Abu Odeh, Hamdan Abu Amsheh, Jihad Abu Jamous, Bader al-Sabbagh i Naji Abu Hjair.

Prema navodima palestinskog Crvenog polumjeseca, u pucnjavi izraelskih vojnika ozlijeđeno je najmanje 550 prosvjednika.

Prosvjednici su se okupili na više mjesta duž granice povodom prosvjeda nazvanog “Veliki marš povratka”, koji bi trebao trajati šest tjedana i kojim se traži pravo na povratak palestinskih izbjeglica i osuđuje stroga izraelska blokada Gaze.

 

Dan zemlje od posebnog značaja za Palestince

Prvi dan pokreta poklopio se s Danom zemlje, kojim se svake godine odaje počast Palestincima ubijenima 1976. tijekom prosvjeda protiv konfiskacije njihova zemljišta.

Glasnogovornik izraelske vojske potvrdio je da tisuće Palestinaca sudjeluju u prosvjedima na šest lokacija u Pojasu Gaze.

Prema njegovim riječima, oni izraelske vojnike napadaju zapaljenim gumama i kamenjem.

“Izraelska vojska uspostavila je zatvorenu vojnu zonu oko Pojasa Gaze i za sve aktivnosti u tom sektoru potrebno je njezino odobrenje”, rekao je glasnogovornik.

Dan zemlje od posebnog je značaja za Palestince jer je to bilo prvi put od 1948. da su Palestinci organizirali masovni i kolektivni odgovor na izraelsku politiku.

Taj dan Palestinci obilježavaju širom svijeta, prenose palestinski mediji.

Izvor: Al Jazeera i agencije