Izraelske snage ubile sina Hamasovog komandanta iz Druge Intifade

Members of Israeli armed forces aim their weapons during a raid in the West Bank city of Jenin
U okršaju tokom racije u Jeninu povrijeđen je i evakuisan jedan pripadnik izraelskih snaga (Reuters)

Najmanje jedan palestinski borac ubijen je u raciji izraelskih oružanih snaga u gradu Jeninu na okupiranoj Zapadnoj obali u srijedu kasno navečer, izvijestile su zdravstvene službe i lokalno stanovništvo.

Izraelske službe odbijaju komentarisati incident, a stanovnici Jenina kažu da se hici mogu čuti i u prvim satima četvrtka. 

Predstavnici palestinskog Ministarstva zdravstva identifikovali su ubijenog muškarca kao Ahmeda Jarrara, pripadnika Hamasa i sina Hamasovog komandanta Nasera Jarrara, koga su ubile izraelske snage tokom Druge Intifade 2002. godine.

Izraelski mediji navode da su u raciji ubile napadača umiješanog u ubistvo rabina Raziela Shevacha i uhapsile još jednog pripadnika “terorističke ćelije”.

Priznanje Jerusalema

U okršaju je povrijeđen i evakuisan jedan pripadnik izraelskih snaga.

Rabin Raziel Schevach poginuo je u napadu 9. januara, a u srijedu su primljene nove informacije, nakon kojih je uslijedila racija i blokada ulica u Jeninu.

Glasnogovornik Granične policije izjavio je da je nekoliko ljudi ranjeno tokom operacije, s obzirom na to da su Palestinci počeli bacati kamenice na vojnike i granične policajce koji su vršili raciju.

Napetosti u regiji porasle su nakon što je američki predsjednik Donald Trump 6. decembra prošle godine priznao Jerusalem za izraelsku prijestonicu i otad je poginulo najmanje 18 Palestinaca i jedan Izraelac.

Izvor: Agencije