Izraelske snage ubile dvojicu Palestinaca

U sukobima Izraelaca i Palestinaca od septembra poginula 83 Palestinca i 12 Izraelaca (EPA)

Izraelski vojnici ubili su jutros dvojicu Palestinaca tokom akcije uništavanja kuće Mohammeda Abu Shahina u Kalandiji, koja se nalazi između Ramallaha na Zapadnoj obali i Istočnog Jerusalema, saopštili su palestinski bolnički izvori.

Izraelska vojska je saopštila da su njeni vojnici pogodili trojicu Palestinaca tokom razmjene vatre u vrijeme provođenja akcije uništavanja kuće Palestinca Mohammeda Abu Shahina, koji je optužen za ubistvo Izraelca Dannyja Gonena, koje se dogodilo na Zapadnoj obali 19. juna, prenio je AFP.

Tokom operacije uništavanja kuće u Kalandiji, nekoliko stotina Palestinaca napalo je izraelske snage sigurnosti, bacajući na njih kamenje i molotovljeve koktele, saopštila je izraelska vojska.

Sukobi traju od kraja septembra

U sukobima Izraelaca i Palestinaca od septembra su poginula 83 Palestinca i 12 Izraelaca.

Talas nasilja počeo je neredima na najosjetljivijem svetom mjestu u Jerusalemu i brzo se proširio na ostale dijelove Izraela, Zapadnu obalu i granicu Pojasa Gaze.

Protesti širom Zapadne obale, Pojasa Gaze i Istočnog Jerusalema pokrenuti su zbog upada izraelskih snaga u džamiju Al-Aksa.

Nasilje u Izraelu i na okupiranim palestinskim teritorijama od kraja septembra traje skoro neprestano.

Od tada su poginula najmanje 82 Palestinca, među kojima su slučajni prolaznici, nenaoružani demonstranti i navodni napadači te 14 Izraelaca.

U početku se nasilje dešavalo u Jerusalemu i njegovoj okolini, a u posljednje vrijeme sve je više incidenata u Hebronu.

Kao odgovor na nasilje, izraelska vlada je naredila inteziviranje uništavanja kuća osoba optuženih za izvođenje napada na Izraelce.

Izvor: Agencije