Izraelske snage pokrenule vojnu operaciju na granici s Libanom

Izrael je u septembru počeo gradnju devet metara visokog zida na granici s Libanom (EPA)

Izraelska vojska saopštila je da je pokrenula operaciju u cilju “razotkrivanja i osujećivanja” tunela koje gradi libanski šiitski pokret Hezbolah, a koji se pružaju od teritorije Libana do severnog Izraela.

Vojska je saopštila da ti tuneli nisu operativni i da se aktivnosti u cilju njihovog razotkrivanja, koje su počele u utorak, odvijaju na teritoriji Izraela, prenosi AP.

U saopštenju nije navedeno koliko ima skrivenih tunela između libanske i izraelske teritorije, niti koliko dugo će operacija trajati.

Portparol izraelskih snaga Jonathan Conricus rekao je da će tuneli biti zatvoreni ili srušeni, ali nije naveo kada i kako.

Tuneli nisu u funkciji

On je, takođe, kazao da tuneli nisu bili u funkciji, kao i da stanovništvo na severu Izraela nije ugroženo.

Izraelska operacija pokrenuta je nekoliko sati pošto je izraelski premijer Benjamin Netanyahu otputovao u Brisel, kako bi se sastao sa američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom, koji učestvuje na sastanku ministara inostranih poslova članica NATO-a.

Izrael smatra velikom pretnjom Hezbolah, koji uživa podršku Irana i poseduje velike zalihe skrivenog oružja, napominje američka agencija.

Izrael je opružio libanski pokret Hezbolah da je kopanjem tunela na granici grubo ugrozio izraelski suverenitet.

U septembru je Izrael počeo gradnju devet metara visokog zida na severnoj granici sa Libanom, uz obrazloženje da tako želi da spreči napade Hezbollaha.

Izvor: Agencije