Izraelske snage od 1967. privele milion Palestinaca

Među zatvorenicima u izraelskim zatvorima nalazi se 250 maloljetnika (Arhiva)

Izraelske snage od 1967. godine privele su milion Palestinaca, navodi se u saopštenju Komisije za poslove s palestinskim zatvorenicima, Udruženja palestinskih zatvorenika i Visokog vijeća za zatvorenike objavljenom povodom stanja palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima.

Čelnici tri organizacije u Ramallahu su održali konferenciju za medije povodom Dana palestinskih zatvorenika.

“Izrael je od 1967. godine priveo milion Palestinaca. Trenutno se u izraelskim zatvorima nalazi 5.700 zatvorenika”, navodi se u saopštenju, prenosi Anadolija.

U prvom kvartalu ove godine privedeno je 1.600 Palestinaca, a Palestincima je upućen poziv da aktivnije učestvuju u obilježavanju Dana palestinskih zatvorenika koji se svake godine održava 17. aprila.

U zatvoru duže od 20 godina

Među zatvorenicima u izraelskim zatvorima nalazi se 250 maloljetnika, a osim toga 36 palestinskih maloljetnika u Jerusalemu je u kućnom pritvoru.

U zatvorima se nalazi i 47 žena, te 500 osoba u administrativnom pritvoru, među kojima je šest zastupnika. Također, u izraelskim zatvorima nalazi se 700 bolesnih, od toga 30 oboljelih od karcinoma.

Isto tako 56 zatvorenika u zatvoru je duže od 20 godina, a Kerim i Mahir Yunus u zatvoru su već 37 godina.

Navodi se i kako je od 1967. u izraelskim zatvorima preminula 221 osoba, od toga 78 je ubijeno ili pogubljeno, 73 su podlegla usljed povreda dobijenih mučenjem, 63 zbog medicinskog nemara, a sedam u vatri koju su otvorili čuvari ili vojnici.

Izvor: Agencije