Izraelske snage bombardovale mete Hamasa

Više stotina ljudi ranjeno je u sukobima izraelske vojske i Palestinaca u Pojasu Gaze (EPA)

Izraelske vazduhuplovne snage napale su prošle noći dve mete Hamasa na severu Pojasa Gaze u odgovoru na raniju raketnu vatru na Izrael, saopštila je izraelska vojska.

Kako su preneli izraelski mediji, borbeni avioni ciljali su vojni kompleks te organizacije, koju Izrael smatra terorističkom, pogodivši unutar njega zgrade i infrastrukturu.

U napadima nije bilo stradalih, javlja agencija Anadolija, pozivajući se na palestinske bezbednosne izvore.

Prethodno su dve rakete ispaljene na Izrael, od kojih je jedna pala u dvorište kuće u jednom selu, a druga je eksplodirala na otvorenom području. Povreda nije bilo.

Raketni napadi

I treća raketa je ispaljena na Izrael, ali je pala u Pojas Gaze.

“Za napadačke činove iz Gaze odgovornim smatramo terorističku organizaciju Hamas”, navodi se u saopštenju.

Najmanje 19 raketa ispaljeno je iz Pojasa Gaze na Izrael od kada je 6. decembra predsednik SAD-a Donald Tramp saopštio da priznaje Jerusalim za glavni grad Izraela. To je najveći broj raketa od leta 2014, kada je vođen rat između Hamasa i izraelske vojske, koji je trajao 50 dana.

Vojska je takođe saopštila da se prošle noći nekoliko hiljada Palestinaca na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze sukobilo sa izraelskim vojnicima. Palestinci su palili automobilske gume i bacali Molotovljeve koktele i kamenice na vojnike, a oni su odgovorili bojevom municijom i drugim sredstvima za rasturanje demonstranata.

Do sada je u takvim sukobima ubijeno osam Palestinaca, a stotine su ih ranjene.

Izvor: Agencije