Izraelske snage 137. put srušile palestinsko selo

U selu Arakib živi 87 Palestinaca (Anadolija)

Izraelska vojska u subotu je 137. put zaredom srušila palestinsko selo Araqib u pustinjskoj regiji Negev, a lokalni beduini poručuju da neće otići i na ognjištima svojih predaka podižu nove kolibe, javlja Anadolija.

Riječ je o jednom od 45 beduinskih sela kojima izraelske vlasti nisu dale status naseljenog mjesta te su im uskratile sve usluge i prijete trajnim rušenjem.

Nekad je u Araqibu živjelo više od 3.000 beduina, a danas u tom mjestu, pored mezarja predaka, izraelskoj agresiji prkosi samo 80 mještana.

Nekadašnji vođa beduinskog plemena Al-Harbi kupio je zemlju i početkom 1900-tih podigao selo Araqib, a vlasništvo nad posjedom i status sela priznavale su mu osmanske vlasti, ali i britanski okupatori. 

Međutim, aktuelne izraelske vlasti osporavaju beduinske posjede i namjeravaju ih nacionalizirati.

U selu Araqib živi 80-ak palestinskih beduina, koji poriču izraelske tvrdnje o nelegalnoj izgradnji sela te naglašavaju da su selo naslijedili od predaka, koji su tu podigli naselje mnogo prije nastanka Izraela.

Selo čine objekti izgrađeni uglavnom od drveta, što je slučaj s većinom beduinskih sela u pustinji, a lokalno stanovništvo naviknuto je na rušilačke pohode izraelskih buldožera i već ima spremnu većinu materijala za ponovnu gradnju.
Iako preživljavaju u izuzetno teškim uvjetima bez struje, vode i druge infrastrukture, beduini u Araqibu nastavljaju borbu za opstanak na svojoj zemlji.

Plemenskom vođi deset mjeseci zatvora

Tokom subotnje akcije izraelska vojska srušila je selo i privela aktuelnog plemenskog vođu Al-Turiju al-Harbiju (Abu Aziz).

On je jutros predan u zatvor Remle kod Tel Aviva radi desetomjesečne zatvorske kazne, koju mu je izraelski sud izrekao zbog ometanja rada izraelskih službi na terenu.

Neposredno prije ulaska u zatvor Abu Aziz je rekao da neće odustati od zaštite plemenskog beduinskog identiteta, tradicije i kulture.

“Još čuvamo osmanske dokumente koji potvrđuju da su naši preci 1905. kupili zemlju i podigli Araqib. Naknadno su iskopali bunare i podigli groblje”, kaže Abu Aziz.

Također je rekao da je i britanska vlast priznala vlasništvo i status sela Araqiba, baš kao i izraelska okupatorska vlast 1970-ih.

“Izraelske vlasti krajem 1990-ih krenule su s planom da nas protjeraju i nacionaliziraju naše posjede. Nismo i nećemo trgovati našom djedovinom jer bi to bila trgovina vlastitim identitetom i historijom. Tu smo rođeni i tu ćemo i umirati jer zemlja je poput majke koja nas rodi i hrani”, ističe Abu Aziz.

Rekao je da su izraelske vlasti u protekloj deceniji selo Araqib srušile 137 puta, a da je protiv mještana pokrenuto 70 odvojenih sudskih procesa.

“Izrael je teroristička država i država jevrejskih doseljenika. Palestince optužuju za terorizam, ali teroristi mogu biti samo oni koji su okupirali tuđu zemlju. Ako su neki Palestinci i Arapi naučili terorizam, to su naučili od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i jevrejskih doseljenika”, poručio je Abu Aziz.

Izvor: Agencije