Izraelska vojska: Zračni udari ‘širokih razmjera’

Izrael pokrenuo vazdušne udare "širokih razmjera" na vojne mete u Pojasu Gaze (EPA)

Izraelska vojska saopštila je da je pokrenula zračne udare “širokih razmjera” na vojne mete u Pojasu Gaze pošto su palestinski borci ispalili tri rakete na Izrael, od kojih su dvije presretnute, prenosi Tanjug.

Nema izvještaja o žrtvama, niti o šteti od razmjene vatre noćas do koje dolazi usred povišenih tenzija nakon objavljivanja američkog mirovnog plana za Bliski istok koji su Izraelci pozdravili, a Palestinci odbili.

Plan predviđa izraelsku aneksiju svih jevrejskih naselja u dolini Jordana, a Palestincima se nudi samouprava u Gazi, djelovima Zapadne obale i nekim slabo naseljenim oblastima Izraela u zamjenu za ispunjavanje duge liste uslova.

U odgovoru na prijedlog palestinski pokret Hamas je najavio da su “sve opcije otvorene”, ali je malo vjerovatno da želi rat sa Izraelom, navodi AP.

Upad u Al-Aksu

Izraelska policija je poslije sabah-namaza upala u kompleks Al-Aksa u Istočnom Jerusalemu i potom nasrnula na vjernike, javlja Anadolija.

Iz Uprave za vakufe u Jerusalemu potvrđeno je da je veliki broj Palestinaca jutros sabah-namaz klanjao u džamiji Al-Aksa u momentima kada izraelski policajci sve češće skrnave muslimanske vjerske objekte na tom prostoru.

Izraelska policija je i jutros pokušala silom natjerati Palestince da napuste ovaj vjerski objekat. Pucali su i koristili gumene metke. 

Zdravstveni izvori potvrdili su da je u napadu na vjernike povrijeđeno deset Palestinaca. Potvrđeno je i da su uhapšena tri Palestinca. 

Izraelska policija je tokom nekoliko posljednjih mjeseci često intervenisala kako bi vjernike udaljili od ulaza “Bab Al-Rahmat”, jednog od nekoliko ulaza kompleksa Al-Aksa.

Kompleks Al-Aksa prostire se na 15 posto površine starog jezgra Jerusalema koje je pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Nakon Mesdžidul-harema u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće po važnosti mjesto za muslimane.

Izvor: Agencije