Oglasi

Izraelska vojska upala u palestinska sela nakon ubistva doseljenika

Vojne snage su izvele racije u palestinskim selima blizu Nablusa, na okupiranoj Zapadnoj obali, nakon što je ubijen rabin.
Zakon ima za cilj legalizaciju doseljeničkih naselja, ali i zapljenu privatnog palestinskog zemljištaEPA - Arhiva

Izraelska vojska izvela je racije u palestinskim selima blizu Nablusa, na okupiranoj Zapadnoj obali, nakon što je ubijen izraelski doseljenik.

Incident se desio na glavnoj cesti u blizini ilegalnog izraelskog naselja Havat Gilad, gdje je stanovao 35-godišnji rabin koji je upucan.

On je preminuo u bolnici, navode izraelski mediji.

Reporter Al Jazeere Harry Fawcett izvještava iz Jerusalema da je izraelska vojska proglasila područje jugozapadno od Nablusa vojnom zonom i izvršila racije u palestinskim selim Tell i Sarra.

Dodao je da postoje izvještaji o sukobima u selima te da izraelski doseljenici bacaju kamenje na palestinske automobile.

"Nakon sukoba, izraelske snage su se povukle na ulaze u ta palestinska sela. Također su otišli u palestinska naselja na zapadu Nablusa te oduzeli sigurnosne kamere, gdje je također došlo do sukoba", javlja Fawcett.

Izraelska vojska je saopćila da vojnici traže osumnjičene za pucnjavu.

Izraelska naselja krše Ženevsku konvenciju

Izgrađeno 2002. godine, naselje Havat Gilad se smatra ilegalnim i prema izraelskim, i prema međunarodnim zakonima.

Izraelska naselja krše Ženevsku konvenciju, u kojoj piše da okupatorske vlasti ne mogu prebacivati svoje stanovništvo na okupiranu teritoriju.

"Proglašavanje tog područja vojnom zonom znači da je izraelska vojska pojačala svoje pozicije i tu lako može dovoditi ljude i graditi kontrolne punktove", objašnjava Fawcett.

Pokret Hamas je saopćio da je "operacija u Nablusu prvi oružani odgovor da se podsjete neprijateljske vođe i oni iza njih da dolazi ono čega se oni boje".

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu uputio je saučešće porodici ubijenog doseljenika.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.