Izraelska vojska u stanju povišene borbene spremnosti

Zbog napada u Bagdadu izraelske snage pojačale su mjere opreza (EPA)

Izrael je danas stavio vojsku u stanje povišene pripravnosti, a premijer Benjamin Netanyahu skratio je posjet Grčkoj nakon što su Sjedinjene Američke Države ubile vrhovnog iranskog vojnog zapovjednika Qassema Soleimanija. 

Netanyahu je pohvalio SAD i predsjednika Donalda Trumpa.

“Trump je zaslužio puno priznanje jer je djelovao odlučno, snažno i brzo”, ocijenio je Netanyahu.

Prema njegovim riječima, “Izrael je potpuno uz SAD u pravednoj borbi za sigurnost, mir i samoobranu”, prenijeli su izraelski mediji.

“Izrael se ima pravo braniti. SAD ima isto to pravo. Soleimani je odgovoran za smrt nevinih građana SAD-a i mnogih drugih. Planirao je i nove napade”, ocijenio je Netanyahu.

Sastanci državnog i vojnog vrha

Prethodno je Netanyahu prekinuo službeni posjet Grčkoj i vraća se u Izrael nakon što su američke snage u glavnom gradu Iraka ubile zapovjednika elitne iranske jedinice Quds Qassema Soleimanija, javlja agencija Anadolija.

Zbog napada u Bagdadu izraelske su snage pojačale mjere opreza i zatvorile skijalište Hermon na području okupirane sirijske Golanske visoravni.

Izraelski ministar obrane Naftali Bennett najavio je da će se u petak u Tel Avivu sastati s načelnikom Glavnog stožera izraelske vojske Avivom Kohavom i drugim vojnim čelnicima te zemlje.

Strah od napada

U većini izraelskih veleposlanstava i diplomatskih predstavništava u svijetu pojačane su mjere sigurnosti jer se strahuje da bi mogla biti metama napada nakon ubojstva Soleimanija.

U sinoćnjem napadu u zračnoj luci u Bagdadu ubijen je general Soleimani, koji je predvodio elitnu jedinicu iranske Revolucionarne garde, a američko Ministarstvo obrane priopćilo je da su napad izvele američke snage po direktivi predsjednika te zemlje Donalda Trumpa, navodi agencija.

Iranski je vjerski vođa ajatolah Ali Khamenei proglasio trodnevnu nacionalnu žalost.

“Soleimanijeva borba i put ne mogu biti zaustavljeni. Odgovorne čeka bolna osveta”, poručio je Khamenei, kako prenosi Anadolija.

Brojni iranski dužnosnici prijete SAD-u osvetom za ubojstvo Soleimanija, ali i Izraelu, koji, također, smatraju odgovornim za napad.

Izvor: Agencije