Oglasi

Izraelska vojska tokom 2018. godine u Gazi ubila 50 djece

Centar za ljudska prava El-Mizan navodi da je 2.890 djece ranjeno, a 28 uhapšeno.
Djeca su veoma često žrtve u napada i hapšenja koje provode izraelske snage, navedeno je u izvještajuArhiva

Izraelska vojska je tokom 2018. godine ubila 50 djece u Gazi, dok je 2.890 ranjeno.

Centar za ljudska prava El-Mizan sa sjedištem u Gazi objavio je izvještaj o kršenju prava djece u Pojasu, navodeći brojne smrtonosne napade izraelske vojske na tom području.

U izvještaju koji prenosi Anadolija se navodi da je u napadima pripadnika izraelske vojske u Gazi tokom 2018. godine ubijeno 50 djece, 2.890 je ranjeno, a 28 uhapšeno.

Navodi se i da izraelske snage nastavljaju kršiti ljudska prava na tom području, posebno kada se radi o pravima djece.

U izvještaju se dodaje da su djeca veoma često žrtve u smrtonosnim napadima i hapšenjima koje provode izraelske snage.

Kršenje ljudskih prava

Navodi se kako izraelska strana i dalje krši ljudska prava Palestinaca kao i međunarodno pravo, između ostalog, i zbog nesposobnosti međunarodne zajednice da preuzme svoj dio odgovornosti kako bi zaštitili civile na palestinskom teritoriju.

U izvještaju se ne precizira na koji način su ubijena ili ranjena djeca, ali se naglašava da su mnoga djeca stradala prilikom intervencije izraelskih vojnika tokom mirnih protesta "Veliki marš za povratak" u pograničnom dijelu Gaze.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.