Izraelska vojska srušila dom ubijenog Palestinca

Fotografija izraelske vojske s poprišta jutrošnjeg događaja u selu Kupper

Mervat Sadiq, Ramallah

Izraelska vojska je u srijedu ujutro građevinskim mašinama porušila dom ubijenog palestinskog mladića Saleha Barghouthija u selu Kobar, na sjeverozapadu Ramallaha na Zapadnoj obali, pet mjeseci nakon što je ubijen pod optužbom da je sudjelovao u napadu na izraelske doseljenike.

Više od 40 izraelskih vojnih vozila, u pratnji buldožera, upalo je u selo poslije ponoći, nakon sukoba s desecima Palestinaca u mjestu Birzeit nedaleko od sela Kobar.

Potom su opkolili kuću mučenika Saleha Omar Barghouthija i izveli njegovu porodicu, te počupali drveće, prije nego što su počeli s akcijom rušenja dvospratne kuće koja je potrajala do ranih jutarnjih sati. 

U međuvremenu je došlo do izbijanja sukoba kada su desetine mladića iz sela pokušali da se probiju do Barghouthijeve kuće, ali su ih izraelske snage zasule gasnim bombama i gumenim mecima. 

Nakon povlačenja okupacijskih snaga iz sela, Omar Bargouthi, otac ubijenog mladića, stao je pored ruševina svoga doma te počeo uzvikivati tekbire.

‘Žrtva koju ćemo morati podnijeti’

“Ako nam sruše kuće, mi ćemo ih ponovo izgraditi. Ako nam ubiju dijete, to je žrtva koju ćemo morati podnijeti“, kazao je Omar u izjavi za medije.  

Specijalne izraelske jedinice ubile su 29-godišnjeg Saleha Bargouthija 12. decembra, otvorivši paljbu na njega u selu Surda, sjeverno od Ramallaha.

Saleh i njegov 32-godišnji brat Asem optuženi su za umiješanost u oružani napad u kojem je povrijeđeno deset Izraelaca nedaleko od izraelskog doseljeničkog naselja Ofra, istočno od Ramallaha, koji se desio deset dana prije njegovog ubistva.  

Izraelske snage su uhapsile Salehovog brata Asema nakon jednomjesečne potjere.

Asem se tereti da je izveo osvetnički napad nekoliko sati nakon ubistva svoga brata, u kojem su poginula dvojica izraelskih vojnika, a nekoliko ih je ranjeno.

U martu je izraelska vojska porušila buldožerima dom zatvorenika Asema Bargouthija, te zaprijetila da će učiniti isto i njegovom ocu, koji je također bio uhapšen, a nedavno je pušten na slobodu iz zatvora Ofer.  

Izvor: Agencije