Oglasi

Izraelska vojska pucala u tampon-zoni

Vojska tvrdi da je pucala u noge, ali je ubijeni muškarac upucan u glavu, a 10 ljudi ranjeno, javlja Mirjana Hrga.

Jedan muškarac je ubijen, a 10 tinejdžera je ranjeno kada su izraelski vojnici, stacionirani na granici između Khan Younisa i Izraela, otvorili vatru na njih, saopćili su medicinski izvori.

Svjedoci su kazali za Al Jazeeru da su tinejdžeri ušli u tampon-zonu, koja je duga 300 metara, na granici Gaze i Izraela.

Reporterka Al Jazeere Mirjana Hrga, koja se javila iz Jerusalema, kazala je kako je vojska saopćila da je pokušala spriječiti nasilni ulazak u Izrael te je pucala u noge 23-godišnjeg muškarca.

Međutim, on je ubijen metkom u glavu, kazala je Hrga.

Nakon ubistva, ni Hamas, ni Izrael nisu dizali tenzije, ali incident povlači pitanje šta se dešava s graničnim prelazima, što je jedan od glavnih dijelova mirovnog sporazuma između Izraela i Palestinaca, javila je naša reporterka.

Reporterka Al Jazeere Nicole Johnston, koja se javila iz Gaza Cityja, rekla je da su povrijeđeni možda imali pogrešne informacije o tampon zoni, jer u posljednjim danima pristižu informacije o olakšavanju putnih ograničenja.

Dodala je da su tinejdžeri možda mislili kako je putovanje dozvoljeno.

Johnston je rekla kako je dobila informaciju da je nekoliko farmera ušlo u tampon zonu te kako se vjeruje da su i tinejdžeri ušli s njima, a potom su izraelski vojnici otvorili vatru na njih.

Palestinske hitne službe saopćile su da je ubijen Abdelhadi Qdeih Anwar. Rekli su da je ubijen u južnom selu Khuzaa u Pojasu Gaze.

Njegov član porodice, koji je bio na mjestu događaja, rekao je da je Qdeih Anwar pokušao postaviti zastavu Hamasa na ogradu.

Druga žrtva

Rekao je da je izraelski vojnik tri puta pucao u zrak prije nego što je Qdeiha Anwara metak pogodio u glavu.

Glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri je rekao da će kontaktirati egipatskog mirovnog posrednika.

Qdeih Anwar je druga osoba ubijena otkad je potpisano primirje u Gazi. Nader Abumaghasib (15) ubijen je nakon što je izašao 40 minuta poslije potpisivanja primirja u srijedu navečer.

Glasnogovornik hitnih službi Haze Adham Abu Selmiya rekao je da su u posljednjem incidentu "okupatori otvorili vatru na grupu farmera".

Johnston je rekla da je izraelska vojska u stanju pucati na ljude u tampon-zoni, a da ne ulazi na to područje.

U osmodnevnim zračnim udarima Izraela na Gazu ubijena su 163 Palestinca, dok je u raketnim napadima Hamasa na Izrael ubijeno pet Izraelaca.

Izvor: Al Jazeera