Izraelska vojska: Proiranske snage ispalile rakete

'Rakete su ispalili operativci šiitske milicije kojom zapovijeda jedinica Kuds', tvrdi izraelska vojska (EPA)

Proiranske snage u Siriji ispalile su jutros pred zoru nekoliko raketa ka sjeveru Izraela, ali su one pale na sirijsku teritoriju, saopćila je izraelska vojska, prenosi agencija Beta.

Kako se navodi u vojnom saopćenju, rakete su iz predgrađa Damaska ispalili operativci šiitske milicije kojom zapovijeda jedinica Kuds iranske Revolucionarne garde.

Navodni pokušaj napada dogodio se u vrijeme kada se izvještava o nizu udara iz zraka na proiranske snage na istoku Sirije u kojima je ubijeno 18 boraca, kako navodi opozicijska Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Upozorenje Al-Assadu

Izraelska vojska saopćila je da smatra “sirijski režim odgovornim za svaku akciju koja se događa u Siriji”.

Glasnogovornik izraelske vojske na Twitteru je na arapskom jeziku upozorio režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da će “platiti cijenu” što dozvoljava da Iran i njegovi saveznici koriste Siriju kao bazu za operacije protiv jevrejske države tako što se ili pravi da ih ne vidi ili sarađuje s njima.

Izrael smatra Iran svojim najvećim neprijateljem i priznaje da je izveo desetke napada u Siriji u posljednjim godinama, prvenstveno da spriječi transfer unaprijeđenog oružja, uključujući navođene rakete, libanskom proiranskom Hezbollahu.

Izvor: Agencije