Izraelska vojska napala ciljeve Hamasa u znak odmazde

U odgovoru na najnovije raketiranje napadnuto je više vojnih ciljeva Hamasa, uključujući pomorske baze (Al Jazeera)

Izraelska vojska je napala ciljeve Hamasa u Pojasu Gaze u znak odmazde na raketnu vatru sa te palestinske teritorije, saopćili su zvaničnici.

Iz Gaze su prošle noći ispaljene dvije rakete, koje nisu prouzrokovale ni povrede ni štetu, navedeno je u vojnom saopćenju ali se ne pominje gdje su rakete pale.

Za manje od sedam dana iz Pojasa Gaze na Izrael ispaljeno je šest raketa, prenosi Beta.

U odgovoru na najnovije raketiranje napadnuto je više vojnih ciljeva Hamasa, uključujući pomorske baze, na sjeveru pojasa Gaze, navela je vojska u kratkom saopćenju.

Palestinski sigurnosni izvor je rekao da je izraelska vojska više puta pogodila poziciju zapadno od grada Gaze, tri cilja u centralnom djelu Pojasa kao i jedan u Khan Yunisu na jugu, ali moguće žrtve nisu pominjane.

Ispaljivanje raketa

U petak uvečer iz Pojas Gaze ispaljena je raketa na Izrael, prva od 12. jula.

Još tri rakete su ispaljene u noći između subote i nedjelje, saopćila je izraelska vojska.

Uz to je bilo incidenta u posljednjim sedmicama duž granične ograde između Pojasa Gaze.

U nedjelju su izraelski vojnici ubili tri Palestinca koji su pokušala da se približe graničnoj ogradi.

Nedjelju dana ranije ubijeno je pet Palestinaca, među njima jedan koji je otvorio vatru na izraelske vojnike i četvorica teško naoružanih.

Od marta prošle godine Palestinci masovno demonstriraju duž granice protiv izraelske i egipatske blokade uvedene prije više od jedne decenije.

Demonstracije su praćene nasiljem i otkako su počele 305 Palestinaca je ubijeno bojevom municijom, velika većina tokom demonstracija. Drugi su ubijeni u izraelskim udarima u odgovoru napade iz Gaze.

U nasilju je poginulo sedmoro Izraelaca.

Izvor: Agencije