Izraelska vlada postrožila mjere karantene: Zabranjeni protesti

Stopa zaraze u ultraortodoksnim židovskim četvrtima i gradovima u Izraelu je visoka, ali religiozne stranke u koalicijskoj vladi protive se zatvaranju sinagoga (EPA)

Vlada premijera Benjamina Netanyahua odlučila je u četvrtak postrožiti izraelske mjere protiv korona virusa nakon što je upozorila da povećanje broja zaraženih gura zemlju “na rub ponora”.

Izrael je 18. septembra uveo drugu karantenu tokom  pandemije. No prošle sedmice broj novih svakodnevnih slučajeva dosegao je gotovo 7.000 u zemlji od devet miliona stanovnika, što je ozbiljno opteretilo bolničke resurse.

“Odlučili smo povući kočnicu”, rekao je zamjenik ministra zdravstva Yoav Kisch na izraelskom radiju o vladinoj odluci, ne navodeći precizne detalje ograničenja, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Izraelski državni radio i nekoliko medija rekli su da će izmijenjene odredbe, koje bi trebale stupiti na snagu u petak, dopustiti rad samo nekim kompanijama, i to samo u ključnim sektorima kao što su finansije, energetika, zdravstvo, tehnologija, poljoprivreda te prodaja i proizvodnja hrane.

Trenutno ograničenje udaljavanja od kuće na 1.000 metara, osim za kupnju namirnica i lijekova te odlaska na posao, sada će se primjenjivati ​​i na sudjelovanje u uličnim protestima, pišu mediji.

Škole su zatvorene, ali ne i sinagoge

Izmijenjenom odredbom vjerojatno će se suzbiti protesti ispred Netanyahuove rezidencije u Jerusalemu, gdje demonstranti, od kojih mnogi žive izvan grada, traže njegovu ostavku zbog navodne korupcije.

Netanyahu je odbio optužbe za primanje mita, prevaru i kršenje povjerenja na suđenju koje se nastavlja u januaru, a odbacio je navode aktivista protesta da je cilj strožih mjera ukidanje protesta protiv njega.

“U protekla dva dana čuli smo od stručnjaka da ćemo, ako ne poduzmemo trenutne i teške korake, doći do ruba ponora”, rekao je Netanyahu u javnom obraćanju vladi čiji je sastanak trajao osam sati.

Škole će i dalje biti zatvorene, ali vlada je odlučila da se sljedeće sedmice na Yom Kippur, židovski Dan pomirenja, ne zatvaraju sinagoge, izvijestili su mediji. Međutim, broj vjernika bit će ograničen.

Stopa zaraze u ultraortodoksnim židovskim četvrtima i gradovima u Izraelu je visoka, ali religiozne stranke u koalicijskoj vladi protive se zatvaranju sinagoga.

Od izbijanja epidemije, u Izraelu je umrlo 1.316 ljudi i prijavljeno je oko 200.000 slučajeva korona virusa.

Drugi val zaraza počeo je u maju nakon ublažavanja karantene uvedene u martu.

Izvor: Agencije