Izraelska svemirska letjelica pala tokom slijetanja na Mjesec

Do sada su samo tri nacije izvodile takozvana "mekana" iskrcavanja letjelice na lunarnoj površini (EPA)

Izraelska svemirska letjelica Beresheet nije uspjela sletjeti na Mjesec, potvrdila je kompanija SpaceIL.

Da je misija bila uspješna, SpaceIL bi bila prva privatna organizacija čija je letjelica sletila na površinu Mjeseca. 

Kako navode izraelski mediji, glavni motor se pokvario, a inžinjeri su pokušali resetovati letjelicu ali su izgubili komunikaciju i ona se na kraju srušila. 

“Nismo uspjeli, ali smo definitivno pokušali i mislim da je ogromno postignuće doći dokle smo došli. Mislim da možemo biti ponosni”, rekao je Morris Kahn, predsjednik i osnivač SpaceIL-a tokom prijenosa uživo pokušaja slijetanja. 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u kontrolom centru da je Izrael došao do Mjeseca i da je to ogromno postignuće. 

Letjelica je snimila površinu Mjeseca prije pada

“Ako prvi put niste uspjeli, pokušate opet i opet. Mi ćemo pokušati opet… Izraelski satelit će jednog dana biti na Mjesecu”, rekao je. 

Uspjele samo tri zemlje

Bespilotna letjelica nazvana Beresheet, što na hebrejskom znači biblijsku frazu “u početku”, putovala je svemirom sedam sedmica prije nego što je ušla u gravitaciju Meseca prošle sedmice, prenio je Reuters.

Do sada su samo tri nacije izvodile takozvana “mekana” iskrcavanja letjelice na lunarnoj površini – riječ je o SAD-u, bivšem Sovjetskom Savezu i Kini.

Saopćenje NASA-e

NASA je izrazila žaljenje što misija nije uspjela, ali je čestitala SpaceIL-u na “nevjerovatnom dostignuću” slanja prve privatne misije u lunarnu orbitu. 

“Svaki pokušaj da se dođe do nove prekretnice je prilika za nas da učimo, da se prilagodimo i napredujemo”, saopćeno je. 

Izvor: Agencije