Izraelska smrtonosna sila nad palestinskom djecom

Ovakvo nasilje „ostavlja duboke psihološke ožiljke“ na palestinskoj djeci, smatraju stručnjaci (AP)

Izraelske snage koriste „disproporcionalnu silu“ nad palestinskom djecom, ubivši najmanje desetero ovog mjeseca tokom aktuelnih nemira koji potresaju Izrael i okupirane palestinske teritorije.

„U vrijeme eskalacije nasilja i sve više militarizirane okoline gdje izraelske snage i naseljenice djeluju sa potpunom zaštitom imuniteta, palestinska djeca su na udaru disproporcionalnog nasilja“, za Al Jazeeru je izjavio Brad Parker, advokat i zvaničnik u međunarodnoj organizaciji Defence for Children International (DCI) Palestine.

Od 6. do 12. oktobra, najmanje 201 palestinsko dijete je povrijeđeno u akcijama izraelskih vojnika ili naseljenika na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, pokazuju podaci UN-ovog ureda za koordinaciju humanitarnih poslova.

Takvo nasilje „ostavlja duboke psihološke ožiljke“ na palestinskoj djeci, kazala je za Al Jazeeru Federica D'Alessandra sa Carr centra za ljudska prava na Univerzitetu Harvard.

„Mnoga istraživanja pokazuju da su depresija, nervoza PTSP i opće psihološke poteškoće uobičajene među palestinskom djecom“, istakla je.

‘Pucaj da ubiješ’ politika

Potaknuti prošlomjesečnim izraelskim upadima u kompleks džamije Al-Aksa, protesti protiv izraelske okupacije povećali su stopu nasilja u Izraelu, Zapadnoj obali i Pojasu Gaze. Izraelske snage koriste suzavac, šok-bombe, metke sa plastičnim površinskim slojem, kao i bojevu municiju protiv demonstranata, među kojima ima i djece.

Od 1. oktobra, izraelska vojska i policija ubili su najmanje 52 Palestinca, među kojima su oni optuženi za napade, nenaoružani demonstranti ili prolaznici, dok je serija palestinskih napada odnijela osam izraelskih života.

Kritičari smatraju da su se djeca mogla savladati bez korištenja smrtonosne sile.

„Ovo izaziva zabrinutost da su izraelske snage, očito, usvojile politiku ‘pucaj da ubiješ’ koja u nekim incidentima biva i izvanpravno ubistvo“, ističe Parker.

Nakon što je 13-godišnji Abdel Rahman Abdullah ubijen tokom demonstracija u Betlehemu 5. oktobra, izraelska vojska je objavila saopćenje u kojem se navodi da je ubistvo bilo „nenamjerno“ i da su vojnici gađali „u obližnju odraslu osobu“.

Smrtonosna prijetnja

Parker kaže da međunarodno pravo zabranjuje „korištenje vatrenog oružja osim kada je potpuno neizbježno u zaštiti života“.

„Mi stalno ustanovljavamo da djeca, koju su Izraelci ubili tokom protesta, često ne predstavljaju direktnu, smrtonosnu prijetnju bilo kojem policajcu ili vojniku u trenu ubistva.“

Prošlog mjeseca, Izrael je relaksirao zakone o oružju.

U utorak navečer, grupa izraelskih naseljenika je napala i povrijedila 14-godišnjeg Saqira Herzallaha u Yabadu, selu na sjeveru Zapadne obale. Dok je brao masline u porodičnom masliniku, nekoliko Izraelaca iz obližnjeg naselja Mevo Dotan je uhvatilo i pretuklo dječaka.

Al-Haq, grupa iz Ramallaha za zaštitu ljudskih prava, dokumentirao je 48 slučajeva naseljeničkog nasilja nad Palestincima od 1. oktobra, uključujući i nekoliko napada na djecu.

„Neuspjeh Izraela da zaštiti okupirane palestinske stanovnike sa sobom povlači međunarodnu pravnu odgovornost za štetna djela“, ističe Mona Savella iz Al-Haqa, dodavši da se naseljenici rijetko pozivaju na odgovornost zbog napada na Palestince, uključujući djecu.

Izvor: Al Jazeera