Izraelska policija zatvorila sve ulaze džamije Al-Aqsa

Al-Aqsa, Džamija, Jerulazem
Izraelska policija je samo tijekom posljednjeg mjeseca dva puta zatvorila ulaze kompleksa Al-Aqse (EPA)

Izraelska policija je zatvorila sve ulaze kompleksa džamije Al-Aqsa u petak, nakon što je palestinski mladić kod ulaza u kompleks bogomolje navodno pokušao izvesti napad nožem na izraelske policajce.

Na stotine Palestinaca je zbog toga večernju molitvu akšam-namaz odlučilo obaviti kod ulaza El-Esbat.

Direktor kompleksa džamije Al-Aqsa Omar Kiswani poslije molitve za Anadoliju je kazao da Izrael na ovaj način otvoreno vrijeđa i provocira muslimane, dodajući kako je gotovo postala redovna praksa da izraelski policajci zatvaraju ulaze poznate bogomolje.

“Ovo je vrlo opasan potez. Zatvaranje Al-Aqse za muslimanske vjernike je jasan pokazatelj svih prljavih ciljeva Izraela”, rekao je Kiswani.

Dva zatvaranja posljednjeg mjeseca

Naglasio je, također, da Izraelci iz raznih razlog zatvaraju ulaze bogomolje za muslimanske vjernike.

“Međutim, ova okupatorska sila već jednom mora znati da je džamija Al-Aqsa veća od svega”, poručio je Kiswani, dodajući da će Izrael biti odgovoran za svaki mogući incident.

“Neke arapske i islamske zemlje konačno moraju prestati opravdavati Izrael. Evo vidite šta se događa s džamijom Al-Aqsa. Arapske i islamske zemlje, koje otvoreno zanemaruju Al-Aqsu i Palestinu, također su odgovorne zbog ovoga što se ovdje događa”, rekao je Kiswani.

Napomenuo je da će se Palestinci ipak nastaviti boriti za Al-Aqsu, poručivši kako će kod ulaza bogomolje klanjati i noćnu molitvu, jaciju-namaz, ukoliko izraelska policija uskoro ne otvori ulaze al-Aqse.

Izraelska policija je samo tijekom posljednjeg mjeseca dva puta zatvorila ulaze kompleksa Al-Aqse.

Izraelski policajci su ranili palestinskog mladića kod ulaza u džamiju Al-Aqsa u Jeruzalemu, tvrdeći da je pokušao izvesti napad nožem.

Izraelska policija je priopćila da su policajci otvorili vatru na mladića nakon što ih je navodno pokušao napasti nožem.

U priopćenju se navodi da je mladić pritom ranjen, bez više informacija o incidentu.

S druge strane, izraelski vojnici su pucali na okupljene Palestince tijekom mirnih prosvjeda u Pojasu Gaze i tom prilikom usmrtili dvije osobe, a ranili njih 40.

Ubijena dva Palestinca

Ashraf al-Qudra, glasnogovornik Ministarstva zdravstva Palestine, istaknuo je da su izraelski vojnici otvorili vatru u istočnom dijelu izbjegličkog kampa el-Barajneh u Pojasu Gaze i usmrtili 30-godišnjeg Karim Abu Fattair, dok su na istoku Rafaha ubili Palestinca Sa'adi Akram Ma'amer.

Dodao je da je prilikom intervencije izraelskih vojnika na istočnoj granici Gaze bojevim streljivom ranjeno 40 Palestinaca, dok je 201 Palestinac bio pod utjecajem plina.

Palestinci od 30. ožujka, Dana zemlje, na granici Izraela i Pojasa Gaze organiziraju “Veliki marš za povratak”.

Od tada je poginulo više od 160 osoba, a ranjeno više od 18.000.

Izraelski vojnici, s druge strane, koriste bojevo streljivo protiv civilnog stanovništva koje “zahtijeva povratak na teritorij s kojeg je protjerano i ukidanje opsade Gaze uvedene 2006. godine”.

Izvor: Agencije