Izraelska policija uhapsila visoke zvaničnike Vakufa u Jerusalemu

Abdel-Azim Salhab prisustvovao je molitvi u petak u blizini kapije Al-Rahma u kompleksu džamije Al-Aqsa (Reuters)

Izraelska policija je uhapsila šefa Islamske uprave koja nadgleda sveta muslimanska mjesta u Jerusalemu.

Direktor Uprave za vjerske zadužbine (Al Waqf) Šeik Abdul Azim Salhab uhapšen je rano jutros u sklopu noćne racije, koju su izraelske snage provodile na Zapadnoj obali i u Jerusalemu, kazao je viši zvaničnik Al Waqfa Mahdi Abdelhadi.

Još najmanje 13 Palestinaca uhapšeno je, uključujući i Salhabovog zamjenika, javlja novinska agencija Maan.

Zvaničnici Al Waqfa kazali su za izraelski dnevnik Haaretz da je Salhabovo hapšenje neuobičajeno.

„On je najviši jordanski zvaničnik na palestinskim teritorijama. Prije dvadeset godina ako je policija htjela ispitati muftiju, oni bi ga pozvali, ali upad u kuću 75-godišnjaka u pet sati ujutro je neprihvatljiv“, kazao je zvaničnik.

Šef jordanskog Ministarstva vakufa i islamskih poslova oštro je osudio Salhabovo hapšenje, javila je jordanska državna novinska agencija Petra.

Abdulnasser Abu al-Bassal optužio je Izrael za “igranje vatrom usred teških okolnosti”.

Kazao je i da je potjernica izdata u Jerusalemu protiv šeika Azzama al-Khatiba, šefa Al Waqfa, neprihvatljiva eskalacija koja utječe na ulogu Jordana kao čuvara svetih mjesta.

Al-Bassal je pozvao na oslobađanje zatvorenika i na otkazivanje al-Khatibove potjernice.

Prostor zatvoren 16 godina

Hapšenje je uslijedilo nakon što su Palestinci klanjali džuma-namaz pored kapije Al-Rahma, koja se nalazi u krugu okupiranog kompleksa Al-Aqse, prvi put u posljednjih 16 godina.

To je prostor koji izraelske vlasti zatvorenim drže već godinama, i koji su muslimanski zvaničnici ponovo otvorili u petak. Prostorija se nalazi blizu same džamije Al-Aqsa.

Izraelske vlasti zatvorile su to područje 2003, a 2017. izraelski sud je potvrdio naredbu o zatvaranju.

Ali u petak, Uprava za vjerske zadužbine, jordanska agencija zadužena za nadgledanje muslimanskih i kršćanskih svetih mjesta u Istočnom Jerusalemu, objavila je ponovno otvaranje džamije.

Salhab je otvorio vrata prostorije i vjernici su obavili molitvu.

Izraelska policija optužila je Al Waqf za pokušaj promjene statusa quo na osjetljivom mjestu, pozivanjem u zatvoreno područje.

Prošle sedmice izraelske vlasti zatvorile su kapiju Al-Rahma, spriječivši stotine palestinskih vjernika da uđu u kompleks džamije Al-Aqsa, treće sveto mjesto u islamu, nakon Meke i Medine.

Ranije u petak izraelska policija uhapsila je 60 osoba prije džuma-namaza, usred sedmice napetosti zbog pristupa tom dijelu kompleksa.

Izvor: Al Jazeera i agencije