Izraelska policija ubila palestinskog mladića

Izraelske snage sigurnosti pucale su na okupljene koji su podržavali Palestince u izraelskim zatvorima koji štrajkuju glađu (Reuters)

Izraelska granična policija usmrtila je šesnaestogodišnjeg Palestinca nakon što je on navodno pokušao nožem napasti graničare na kontrolnom punktu na Zapadnoj obali.

Glasnogovornica policije Luba Samri potvrdila je da je tinejdžer ubijen iz vatrenog oružja, prenosi palestinska agencija Maan.

Ministarstvo zdravstva Palestine još nije potvrdilo identitet ubijenog Palestinca.

U povezanim događajima, najmanje 13 Palestinaca je povrijeđeno u nekoliko sukoba sa izraelskim snagama u gradovima Ramallah i Hebron na Zapadnoj obali.

Agencije navode kako je riječ o Palestincima koji su stupili u opći štrajk na okupiranoj Zapadnoj obali, u Istočnom Jerusalemu te u i Pojasu Gaze kako bi iskazali podršku Palestincima u izraelskim zatvorima koji štrajkuju glađu.

Poziv na ‘Dan bijesa’

Stotine demonstranata blokirale su ulice gradova širom Zapadne obale u ponedjeljak. Prodavnice i administrativni uredi su bili zatvoreni, a javni saobraćaj nije radio.

Palestinski zatvorenici danas 36. dan štrajkaju glađu u izraelskim zatvorima. Agencija Maan procjenjuje kako je najmanje 1.300 Palestinaca u štrajku u brojnim izraelskim zatvorima, dok izraelski mediji navode kako je riječ o stotinama zatvorenika.

Komiteti za pitanja zatvorenih Palestinaca pozvali su na „Dan bijesa“ u utorak kada će američki predsjednik Donald Trump posjetiti Zapadnu obalu kako bi predsjednik čuo glas zatvorenika.

Štrajk glađu predvodi Marwan Barghouti, jedan od čelnika frakcije Fatah, koji je zatvoren 15 godina.

Izvor: Agencije