Izraelska policija: Netanyahuova supruga osumnjičena za mito

Netanyahuova supruga je već optužena u drugom slučaju da je pronevjerila desetine hiljada dolara (EPA)

Jedan visoki policijski zvaničnik obavijestio je sud u Tel Avivu da se supruga premijera Izraela, Sara Netanyahu, sumnjiči za primanje mita, prenose izraelski mediji.

Slučaj nazvan 4.000 uključuje sumnje da je premijer Benjamin Netanyahu naredio poseban tretman telekomunikacionog giganta Bezeq u zamjenu za povoljno izvještavanje o svojoj porodici na novinskoj stranici Walla koji pripada Bezequ.

Sumnja se da su Netanyahuovi saradnici promovirali propise koji su donijeli Bezaqu milione dolara u zamjenu za to, prenosi Beta.

Još u junu su izraelski mediji izvijestili da se očekuje da vrhovni tužilac Avichai Mandelblit podigne optužnicu protiv Netanyahua za mito u tom slučaju.

Uz to su aludirali da je Sara Netanyahu vršila pritisak da se o premijeru izvještava pozitivnije i da je čak prijetila u određenim momentima zbog negativnih izvještaja.

Jučerašnje saopćenje je, međutim, prvo zvanično da je i ona osumnjičena.

Druge optužbe

Netanyahuova supruga je već optužena u drugom slučaju da je pronevjerila desetine hiljada dolara jer je naručivala obroke u elitnim restoranima, iako je u rezidenciji premijera zaposlen kuhar.

Policija je preporučila podizanje optužnice protiv Netanyahua u dva druga slučaja korupcije, podsjeća Associated Press.

Advokati Sare Netanyahu su porekli nove sumnje.

“Šta je novo u toj novoj apsurdnoj sumnji? Da je policija rekla šta su uradili. To je potpuno pogrešno”, naveli su advokati u saopćenju.

Netanyahu je sve vrijeme poricao da je bilo šta loše učinio i da se radi o medijskom “lovu na veštice” protiv njega i njegove porodice.

Početkom ovog mesjeca policija ga je ispitivala u vezi s pomenutim slučajem.

Netanyahu je ispitivan jedanaest puta, svaki put po više sati, u vezi s raznim sumnjama na korupciju, uključujući i sumnje da je primao skupe poklone od bogatih stranih biznismena.

Izvor: Agencije