Oglasi

Izraelska policija napala osiguranje i vjernike u Al-Aqsi

Firas Dibs, glasnogovornik Uprave za vakufe u Jerusalemu, saopćio je da je grupa od 260 radikalnih jevreja ušla u džamiju.
Izraelska policija privela je neke PalestinceEPA - Ilustracija

Izraelska policija napala je obezbjeđenje i vjernike unutar kompleksa Al-Aqsa, smještenog u okupiranom Istočnom Jerusalemu, javlja Anadolu Agency.

Očevici navode da je izraelska policija napala obezbjeđenje kompleksa i vjernike koji su reagovali na zabranu ulaska u kompleks. Na društvenim mrežama objavljen je snimak na kojem se vidi da je izraelska policija i privela neke Palestince. 

Firas Dibs, glasnogovornik Uprave za vakufe u Jerusalemu, saopćio je da je grupa od 260 radikalnih jevreja ušla u Al-Aqsu. 

U srijedu počinje jevrejski praznik Yom Kippur (Dan pomirenja), a nakon njega sedmodnevni Sukot. 

Starosna granica

Izraelske snage od 2003. godine uvode jevrejske doseljenike u kompleks Al-Aqse, a muslimanima često nameću starosnu granicu za ulazak. Zbog vjerovanja da se tu nalaze ostaci Solomonovog hrama, izraelske vlasti vrše tajna kopanja ispod kompleksa i time ugrožavaju historijske objekte.

Kompleks Al-Aqse prostire se na 15 posto površine starog jezgra Jerusalema koje je pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Nakon Mesdžidu-l Harema u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aqsa je treće najvažnije mjesto za muslimane.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.