Izraelci ubili dijete i još dva Palestinca

Palestinci masovno protestiraju kraj granice Gaze i Izraela od kraja marta jednom sedmično, uglavnom petkom protiv izraelske i egipatske blokade (Anadolija)

Izraelski vojnici ubili su danas tri Palestnica, među kojima i jedno dijete, za vrijeme demonstracija i okršaja u Pojasu Gaze duž granice s Izraelom, saopćilo je Ministarstvo zdravlja u toj palestinskoj teritoriji novi bilans nastradalih.

Raniji bilans su bila dva ubijena Palestinca, a također je precizirano kako je ubijeni dječak imao 12 godina a ne 14 kako je ranije saopćeno. On je ubijen blizu Jabalije, na sjeveru enklave, navelo je Ministarstvo.

Dvojica Palestinaca od po 21 godinu ubijeni su u incidentima blizu KhanYounesa Junesa na jugu Pojasa Gaze i u Al Bureiju, u centru te teritorije.

Isti izvor je naveo kako je najmanje 50 Palestinaca ranjeno bojevom municijom.

Tenkovsko djelovanje

Jedan izraelski tenk pucao je istočno od grada Gaze u pravcu posmatračkog punkta Hamasa, naveli su sigurnosni izvori iz te palestinske enklave.

Glasnogovornica izraelske vojske rekla je za AFP kako je 13.000 Palestinaca učestvovalo u nasilnim demonstracijama. Oni su palili gume, bacali kamenje i zapaljive flaše u pravcu izraelske sigurnosne ograde i vojnika koji su tu raspoređeni.

Palestinci masovno protestiraju kraj granice Gaze i Izraela od kraja marta jednom sedmično, uglavnom petkom protiv izraelske i egipatske blokade.

Od početka protesta koji su se stišali tokom avgusta ubijeno je više od 170 Palestinaca, te jedan izraelski vojnik.

Izvor: Agencije