Izraelci protestuju zbog ekonomske krize

Više hiljada Izraelaca protestovalo je u subotu u Tel Avivu zbog neadekvatnog odgovora vlade na ekonomsku krizu (EPA)

Više hiljada Izraelaca protestovalo je u subotu u Tel Avivu zbog “neadekvatnog odgovora vlade na ekonomsku krizu izazvanu epidemijom korona virusa”.

U skladu sa ograničenjem javnog okupljanja, policija je ograničila broj ljudi kojima je dozvolila da uđu na Rabinov trg u Tel Avivu na skup, a okolne ulice bile su pune demonstranata koji su nosili zaštitne maske, navodi Reuters u izvještaju kojeg prenosi Tanjug.

“Imam 40 radnika bez prihoda, bez novca. Treba vlada da nam upumpa novac dok se ne vratimo u normalu. Nismo radili od sredine marta, cijeli april, maj, juni, juli a i avgust će izgleda biti katastrofa”, rekao je Michal Gaist-Casif, potpredsjednik jedne kompanije.

Nezaposlenost porasla na 21 posto

Od uvođenja djelimičnog karantina u martu, nezaposlenost u Izraelu porasla je na 21 posto, a paketi pomoći koje je obećala vlada sporo stižu do svih Izraelaca koji strahuju da će se naći na ivici ekonomske propasti, podsjeća britanska agencija.

Zbog novog skoka broja oboljelih poslije ponovnog otvaranja ekonomije, premijer Benjamin Netanyahu ponovo je ove sedmice uveo niz restrikcija što je opet zatvorilo neke firme.

Od početka pandemije u Izraelu je otkriven virus kod više od 37.000 osoba. Blizu 19.000 oboljelih se oporavilo, dok su 354 zaražena preminula. U posljednja 24 sata Izrael bilježe skoro 1.200 novozaraženih.

Izvor: Agencije