Oglasi

Izraelci će pretražiti Dunav

U oktobru 1944. godine hiljade Jevreja iz Budimpešte ubijeno je na obali velike rijeke.
Mađarska će osigurati specijalnu opremu za forenzičare tima iz IzraelaIlustracija

Izraelski tim za obnovu ZAKA pretražit će rijeku Dunav u Mađarskoj u potrazi za žrtvama Holokausta, izjavio je izraelski ministar unutrašnjih poslova i ultraortodoksni rabin Aryeh Deri u Budimpešti, prenosi Reuters. 

Kako je rekao, to će uraditi uz dozvolu i pomoć Mađarske, tako da bi žrtve mogle biti sahranjene u skladu s jevrejskim obredom.

On je dodao da se njegov mađarski kolega Sandor Pinter složio sa zahtjevom da osigura specijalnu opremu za forenzičare tima iz Izraela koji su sa njim doputovali.

Deportacije u Auschwitz

"Nadam se da će odmah sutra pravedni ljudi dati milost ovim višim mučenicima i obezbijediti im jevrejsko sahranjivanje", kazao je Deri u videoizjavi objavljenoj na Twitteru.

Prema podacima izraelskog Memorijalnog centra Yad Vashem, oko 565.000 Jevreja ubijeno je u Holokaustu, a većina njih je deportirana u Auschwitz u periodu od maja do jula 1944. godine.

U oktobru 1944. godine, kada je u Mađarskoj pronacistička stranka preuzela vlast, hiljade Jevreja iz Budimpešte je ubijeno na obali Dunava.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.