Izrael želi propalestinski BDS proglasiti kriminalcima u SAD-u

Pristalice BDS-a protestiraju protiv zabrane stranih državnih investicija u kompanije koje podržavaju bojkot Izraela (AP)

U Sjedinjenim Američkim Državama, prije prvog zasjedanja novog saziva Kongresa u januaru, neki od zakonodavaca se nadaju usvajanju dijela zakona po kojem bi se kažnjavala podrška pokretu BDS (Bojkot, Deinvestiranje, Sankcije) protiv izraelske okupacije. Kontraverzna mjera je novi pokušaj proizraelskog lobija i izraelske Vlade da označi podršku borbi za palestinska ljudska prava kao antisemitizam, a aktiviste i pristalice BDS-a kao kriminalce, teroriste i rasiste.

Neki političari su odlučili izvući korist u jačanju antisemitskog nasilja u SAD-u tako što demoniziraju BDS – društveni pokret za pravdu i okončanje tlačenja Palestinaca koji je inspiriran borbama prije nekoliko decenija protiv aparthejda u Južnoj Africi – umjesto da se posvete domaćem terorizmu bijelih supremacista

Zakon, poznat kao Zakon protiv bojkota Izraela, kažnjavao bi krivično pojedince i kompanije čiji uposlenici učestvuju u međunarodnim bojkotima Izraela i okupiranih teritorija.

U ranijem nacrtu, zakon je predviđao i zatvorsku kaznu. Revidirani nacrt je uklonio taj oblik kažnjavanja, a grupe za građanska prava se kategorički protive zakonu kao neustavnom udaru na slobodu govora koji bi nametnuo potencijalno pretjerane krivične novčane kazne onima koji su za bojkot Izraela.

„Od kampanje za ukidanje aparthejda u Južnoj Africi do nedavnih bojkota Nacionale asocijacije vlasnika oružja (NRA), bojkoti su oduvijek bili ključni dio američke politike“, istakao je Brian Haus, advokat iz Saveza američkih građanskih sloboda (ACLU). „Kad bi državna i federalne vlade zabranili sve bojkote koji im se ne dopadaju, na udari bi bili razni društveni pokreti“.

Uz predviđeni federalni zakon, 26 američkih saveznih država je uvelo zakone protiv BDS-a, dok se na odobrenje čeka u još 13 država, navode iz organizacije Palestine Legal.

Lobiranje i izleti

Činjenica da američka Vlada razmatra kažnjavanje kritika izraelskih politika ukazuje na utjecaj proizraelskog lobija na mnoge zakonodavce. Ove godine je taj lobi potrošio 3,8 miliona dolara na političare, a najveći dio tog novca se odnosi na Američko-izraelski komitet javnih poslova (AIPAC).

Ovaj komitet je ispunio svoje ciljeve u forsiranju Trumpove administracije da otvori Američku ambasadu u Jerusalemu i okonča sporazum sa Iranom. Novoizabrani članovi Kongresa trebali bi učestvovati u izletima koje sponzorira AIPAC. Plaćena putovanja – koja koštaju između 9.300 i 10.500 dolara za svakog novog kongresmena i njihove porodice – pružaju jednostran pogled na Izrael i za cilj imaju učvršćivanje američke podrške njegovoj Vladi.

Novoizabrana zastupnica Michigana Rashida Tlaib, Amerikanka palestinskog porijekla čija majka živi na Zapadnoj obali, odbit će putovanje koje sponzorira AIPAC u korist vlastite kongresne delegacije Zapadnoj obali. Tlaib, prva muslimanka u Kongresu, i novoizabrani zastupnik Minnesote Ilhan Omar oboje su iz Demokratske stranke su pristalice BDS-a.

Zakon u Kongresu ima daleko više republikanskih od pristalica iz redova Demoktatske stranke, a demokrate koji imaju predsjedničke tendencije u 2020. drže se dalje od ovog zakona osim senatora Coryja Bookera.

Booker, koji kaže kako je istaknuti protivnik BDS-a, jedan je od zagovarača zakona. „Svjedoci smo alarmantnog jačanja antisemitizma u SAD-u i širom svijeta proteklih godina što se manifestira na mnogo zabrinjavajućih načina, među kojima su i djelovanja stranih vlada protiv Izraela i izraelskog naroda“, istakao je ovaj senator i dodao kako zakon za cilj ima „sprečavanje međunarodnih tijela da nameću svoju volju američkim firmama koje žele, u skladu sa američkim zakonom, imati posla sa našim bliskim saveznikom Izraelom i njegovim građanima“.

Booker, poput Trumpa i drugih proizraelskih političara, koristi masakr u sinagogi Tree of Life u Pittsburghu – kada je bijeli supremacista ubio 11 ljudi – za demoniziranje BDS-a u političkom životu.

Izraelsko Ministarstvo strateških poslova radi sa grupama kao što je Israel Project i Fondacija za odbranu demokratija (FDD) kako bi špijunirali američke građane koji podržavaju palestinska prava i kleveću ih kao antisemite, u prikrivenim kampanjama koje zaudaraju na makartizam i islamofobiju.

Trenutna situacija

Među nedavnim primjerima ovakvog stanja nalaze se napadi na profesora Univerziteta Temple Marc Lamont Hill nakon njegova govora u UN-u na Međunarodni dan solidarnosti sa palestinskim narodom, te na Laru Alqasem, palestinsko-američku studenticu Hebrejskog univerziteta koju su izraelske vlasti zatvorile na 15 dana. Vlada Izraela navodno je pritvorila Alqasem jer se njeno ime pojavilo na Canary Mission – internetskoj stranici koju finansiraju tijela američkih Jevreja, a na kojoj se nalaze imena pristalica BDS-a, akademika, studenata i drugih.

Izraelska Vlada i njene pristalice jasno ističu kako sa podrškom jevrejskim naseljima na palestinskoj zemlji neće tolerirati dvodržavno rješenje u kojem Izrael i Palestina žive jedno pored drugog s pravom samoodređenja. Niti će tolerirati jednodržavno rješenje u kojem Izraelci i palestinska većina dijele zemlju i imaju jednaka građanska prava u demokratiji koja raste.

Jedina alternativa je trenutna situacija, sistem aparthejda i vojne okupacije koji negira osnovna ljudska prava i dignitet palestinskog naroda. Održavanje okupacije zahtijeva demoniziranje onih koji joj se protive.

U SAD-u, ovo također znači označavanje aktivizma propalestinskog pokreta kao terorizam, a svako neslaganje sa Vladom Izraela kao antisemitizam. Pristalice zakona protiv BDS-a u Kongresu imaju za cilj gušenje svake priče o palestinskim pravima i okupaciji, u nadi kako će palestinski narod i njihov pokret za slobodu samo otići. Rezultat toga je represivni, antidemokratski zakon koji krši građanska prava i slobodu govora, uključujući i fundamentalno pravo na politički bojkot.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera