Izrael želi potpuno preuzeti Ibrahimovu džamiju

Provođenje projekta zahtijeva prethodno odobrenje izraelske vlade (Reuters)

Izraelski ministar odbrane Naftali Bennett saopćio je da je dao zeleno svjetlo za izgradnju lifta do Ibrahimove džamije (Pećina patrijarha) u Hebronu, na okupiranoj Zapadnoj obali, na račun zemlje koja je u vlasništvu Palestinaca.

Te informacije iznio je povodom postavljanja kamena temeljca za novi doseljenički kvart u centru Hebrona, nekoliko dana uoči izbora za Knesset, planiranih za 2. mart, na kojima ministar odbrane učestvuje kao šef stranaka krajnje desnog bloka.

Bennett je objasnio da je “dato zeleno svjetlo za provođenje projekta razvoja Pećine patrijarha”, ističući da je okončan plan za to i da će se raditi na njegovom provođenju, što uključuje i izgradnju lifta.

‘Zlonamjerne ambicije i namjere’

“Nametnut ćemo izraelski suverenitet nad [doseljeničkim naseljem] Kiryat Arbom [smještenim na periferiji Hebrona], Pećinom patrijarha i njenom okolinom”, dodao je.

Provođenje projekta zahtijeva prethodno odobrenje izraelske vlade.

Projekt uključuje konfiskaciju palestinskog zemljišta u Hebronu radi izgradnje puta za prolazak jevrejskih posjetilaca koji koriste invalidska kolica u Ibrahimovu džamiju (Pećina patrijarha), za čije će potrebe, također, biti izgrađen lift.

S druge strane, palestinsko Ministarstvo za vjerska pitanja i vakufe upozorilo je da Izrael nastoji postepeno preuzeti potpunu kontrolu nad Ibrahimovom džamijom.

“Izraelska politika u Ibrahimovoj džamiji provokativna je, sa zlonamjernim ambicijama i namjerama, i njom Izrael, korak po korak, pokušava potpuno preuzeti svetište nakon što je oduzeo njegovu većinu”, piše u izjavi podsekretara Ministarstva za vjerska pitanja i vakufe Hussama Abu al-Ruba.

Dodaje da se “izraelsko zadiranje u ovlasti Ministarstva vakufa provodi kontinuirano i brzim tempom”, pozivajući međunarodnu zajednicu i UNESCO da provedu svoje odluke zbog ozbiljnosti onoga što se događa u Ibrahimovoj džamiji i Al-Aqsi.

‘Suprotno međunarodnim zakonima’

Od 1994. Ibrahimova džamija, za koju se vjeruje da je sagrađena na grobu poslanika Ibrahima / Abrahama, podijeljena je na dva dijela: jedan za muslimane, a drugi za Jevreje, nakon što je jevrejski doseljenik ubio 29 muslimana dok su 25. februara iste te godine obavljali jutarnju molitvu.

Izrael nastoji potpuno preuzeti Ibrahimovu džamiju, što je u suprotnosti s međunarodnim zakonima, dok Palestinci kažu da je Ibrahimova džamija, na osnovu Sporazuma iz Osla 1993, u nadležnosti općine Hebron, a ne Izraela.

Međunarodna zajednica smatra da je naseljavanje na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući i Istočni Jerusalem, nezakonito.

Izvor: Agencije