Oglasi

Izrael želi pakt o nenapadanju sa zemljama Zaljeva

Izrael ima uspostavljenu diplomatsku saradnju samo s dvije arapske zemlje, Egiptom i Jordanom.
Izrael želi okončati konflikte sa zaljevskim zemljama i omogućiti saradnju civilnim sektorima, tvrdi izraelski ministarEPA/Ilustracija

Šef izraelske diplomacije Israel Katz saopćio je da vlasti Izraela namjeravaju postići pakt o nenapadanju s državama Zaljeva.

„Nedavno sam, uz podršku premijera Izraela, pokrenuo inicijativu da s arapskim državama u Zaljevu potpišemo sporazum o nenapadanju“, kazao je Katz, prenosi Anadolija.

On je u poruci na Twitteru naveo da je riječ o historijskoj inicijativi kojom Izrael želi okončati konflikte sa zaljevskim zemljama i omogućiti saradnju civilnim sektorima do potpisivanja konačnih mirovnih sporazuma na Bliskom istoku.

Katz je također saopćio da je plan predstavio ministrima vanjskih poslova arapskih zemalja i izaslaniku Ujedinjenih nacija Jasonu Greenblattu tokom nedavnog zasjedanja Generalne skupštine UN-a.

Zemlje Zaljeva bez komentara

„Nastavit ću raditi na jačanju pozicije Izraela u regiji i svijetu“, poručio je Katz.

Vlasti zemalja Zaljeva do sada nisu komentirale Katzove navode.

Prošlog mjeseca je Katz saopćio da se sastajao s ministrima arapskih zemalja s kojima Izrael nema uspostavljene diplomatske odnose i da je razgovarao o Iranu i jačanju civilne saradnje u regiji.

Izrael ima uspostavljenu diplomatsku saradnju samo s dvije arapske zemlje, Egiptom i Jordanom.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.