Izrael zbog Palestine iritira saveznike

Švedska podržava Izrael, Palestinu i mir, rekla je Wallstroem (AFP)

Švedska ministrica vanjskih poslova Margot Wallstroem izjavila je u petak da Izrael iritira bliske saveznike pretjerano reagirajući na odluku Švedske da prizna palestinsku državu i da je izraelska retorika o tome “prevršila svaku mjeru”.

“Neprihvatljivo je kako razgovaraju o nama i o svima drugima”, rekla je Wallstroem u razgovoru za dnevni list Dagens Nyheter.

“To ne iritira samo nas, nego i Amerikance i svakoga tko u ovom trenutku ima posla s njima”, dodala je, kako prenosi Hina.

Pogoršani odnosi nakon priznanja

Odnosi između Izraela i Švedske pogoršali su se nakon što je predsjednik švedske vlade, socijaldemokrat Stefan Lofven u svome nastupnom govoru u parlamentu prošle godine najavio da će Švedska priznati palestinsku državu.

Izrael tvrdi da je riječ o nepromišljenom potezu koji neće pridonijeti miru i pozvao je na konzultacije svoga veleposlanika u Švedskoj. Sjedinjene Države smatraju da je priznanje preuranjeno.

Švedska podržava Izrael, Palestinu i mir, rekla je Wallstroem u intervjuu, ali je oštro kritizirala izraelsku politiku. “Izrael je krajnje agresivan”, ustvrdila je.

“Nastavili su s politikom naseljavanja, nastavili su s rušenjem, nastavili su sa svojom okupacijskom politikom koja uključuje ponižavanje Palestinaca, što otežava (mirovni) proces”, pojasnila je šefica švedske diplomacije.

Odgođeno putovanje u Izrael

Wallstroem je namjeravala ovoga tjedna posjetiti Izrael, ali je odgodila putovanje.

Švedska je vlada objasnila kako je do odgode posjeta došlo zbog problema u planiranju, ali je švedski radio naveo riječi dužnosnika u izraelskom ministarstvu vanjskih poslova koji je rekao da Wallstrom u Izraelu ne bi doživjela službenu dobrodošlicu.

“Rekli smo da je teško organizirati te susrete, diplomatske susrete svake vrste, dok se bliže izbori”, rekao je za Reuters Paul Hirschson, glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova.

“Dodao bih da atmosfera u odnosima između Izraela i Švedske trenutačno nije baš najbolja i da to utječe na odluku. Ali glavni je razlog vremenski, više nego išta drugo”, rekao je Hirschson.

Izvor: Agencije