Oglasi

Izrael zatvorio granični prijelaz Erez na granici s Gazom

Korištenje graničnog prijelaza dozvoljeno je samo bolesnima i onima koji se vraćaju u Pojas Gaze.
Erez, Granični prijelaz, Gaza, Pojas GazeŠest od sedam graničnih prijelaza u Pojasu Gaze nalaze se pod kontrolom Izraela, a jedan EgiptaEPA - Arhiva

Izrael je, kao odgovor na kretanje Palestinaca čamcima prema morskoj granici, zatvorio granični prijelaz Erez, na sjeveru Gaze.

Muhammed el-Mukadime iz Odjela za odnose s javnošću Uprave za javne poslove Palestine priopćio je kako je Izrael zatvorio granični prijelaz Beit Hanun (Erez) osim za humanitarne svrhe, bolesne i one koji se vraćaju u Pojas Gaze, prenosi Anadolija.

Dodao je kako su izraelski dužnosnici priopćili da je prijelaz zatvoren kao odgovor na to što su se brojni Palestinci, u namjeri da probiju izraelsku blokadu Gaze, čamcima uputili prema morskoj granici. 

Palestinci, raspoređeni u 40 čamaca u subotu su se otisnuli u vode Sredozemnog mora kako bi probili izraelsku blokadu Gaze.

Poginula dva Palestinca

Organizator je Nacionalni pokret za probijanje blokade Gaze, koji je od 29. svibnja četiri puta pokušao probiti blokadu. 

Šest od sedam graničnih prijelaza u Pojasu Gaze, u kojem živi blizu dva milijuna Palestinaca, nalaze se pod kontrolom Izraela, a jedan Egipta.

U prosvjedima i sukobima na granici u petak u izraelskoj vatri poginula su dva Palestinca.

Do zatvaranja prijelaza i graničnih incidenata došlo je unatoč pokušajima dužnosnika Egipta i UN-a da se postigne dugoročno primirje između Izraela i Hamasa.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.