Izrael: Zatvor razdvojio palestinske sestre

U izraelskim zatvorima je ostalo više od 70 Palestinki (AP)

Piše: Atef Douglas

„Zatvorski stražar je stao ispred zatvorske ćelije i uzviknuo: ‘Nadiya se oslobađa’. Tog momenta nije me radost zaokupila zbog činjenice da ću ponovo biti na slobodi, jer moja sestra Diyana me neće pratiti na slobodi kao što me pratila u zatvoru i nećemo nastaviti zajednički život kao što smo živjele 18 godina“.

Ovako je oslobođena zatvorenica Nadiya Abdulah Khuwajled (18) opisala trenutak kad je okupator odlučio da je oslobodi prije nešto više od dva mjeseca iz zatvora. Njena radost je bila nepotpuna, jer je njena sestra Diyana ostala u zatvoru.

U noći, 30. decembra prošle godine sestre blizanke Nadiya i Diyana Khuwajled su uhapšene kad su u njihovu kuću provalile desetine vojnika. Tom prilikom su ih izbacili iz kuće, bile su napolju dok je bilo jako hladno i užubrano su pretresali kuću, preturajući sve u njoj naglavačke.

Gorko iskustvo

Nadiya za Al Jazeeru kaže da je samo hapšenje, dok je bila u molitvenoj odjeći i bosonoga, nije potreslo. Jedino joj je mučno bilo što se prvi put u životu morala rastati sa sestrom dok se ponovo nisu srele u jednom od centara za istragu i kasnije u izraelskom zatvoru Sharon, namijenjenom ženama.

Isljeđivanje dviju sestara nije trajalo duže od jednog dana i Nadiya kaže da su ih odveli svezanih ruku sa trakama preko očiju negdje pod zemlju gdje su bile prostorije za isljeđivanje kako bi iznudili priznanje o „posjedovanju eksploziva za korištenje protiv izraelskih ciljeva“.

Nadiya napominje da je posljednje časove u zatvoru provela sa sestrom, razmjenjujući upute vezane za brigu o roditeljima i bolna zatvorska iskustva.

„Moja sestra je optužena, a ja sam nakon 35 dana oslobođena jer me nisu optužili. Okupator je zadržao Diyanu u zatvoru da trpi zatvorsku tamu i nepravdu stražara“, priča Nadiya.

Iako je sigurna da se ništa neće promijeniti u odnosu po pitanju hapšenja i oslobađanja, Nadiya bi voljela da je ona na mjestu svoje sestre. Kaže da i Diyana isto razmišlja. Svaka od njih želi se žrtvovati za drugu.

Zarobljenice smrti

Pojačan je pritisak na palestinske zarobljenice, nakon što su u posljednje vrijeme eskalirala hapšenja, posebno maloljetnih djevojaka, te otvoreni novi odjeli u zatvoru Sharon i jedan novi zatvor u Al Damonu. Nastavlja se verbalno i fizičko nasilje unutar zatvora i tokom transfera između zatvora.

Nadiyina majka, Khetam Khuwayled kaže da dosada nisu uspjeli posjetiti kćerku, koju okupator kažnjava zabranom susreta sa porodicom, ne dozvoljavaju da joj se donese hrana i odjeća, a presuda još nije donesena.

Majka dodaje da se Nadiyin život u zatvoru dosta promijenio, jer ona osjeća nedostatak odsustva „njene druge polovine“ što se reflektovalo na upotrebu pića, hrane i odjeće, čak je i napustila svoj krevet i spava na podu.

Nadiya se sprema za ispitne rokove srednje škole i bez obzira na tešku situaciju ne gubi nadu. Potvrđuje da će ostvariti sestrin san i položiti ispite, postižući dobre rezultate.

Brojni slučajevi hapšenja

Registrovano je 140 slučajeva hapšenja Palestinki otkad je izbila Jerusalemska intifada prošlog oktobra. Prema izjavi Abdulnasera Farwana, predsjednika Centra za studije i dokumentovanje, u zatvoru je ostalo više od 70 zarobljenica.

Prema Farwanovoj izjavi, ova hapšenja se karakterišu povećanom brojnošću i pretrpanošću, što je rezultiralo otvaranjem novih odjela unutar zatvora Sharon i u drugom zatvoru.

Pored toga, ciljano hapse maloljetnice i vrijeđaju ih tokom isljeđivanja, dodavši da su neke zatvorenice uhapšene kao ranjenice i prema njima su se odnosili prestrogo. Nisu im bili dostupni ni lijekovi.

Farwan pojašnjava da je sve ovo u cilju zaustavljanja intifade i stvaranja straha među Palestinkama čije je učešće u Intifadi postalo veće nego u prošlosti.

Izvor: Al Jazeera