Izrael zahtijeva zatvaranje džamija i zabranu interneta

Izrael traži zabranu interneta na palestinskim teritorijama (Al Jazeera)

Izraelski zvaničnici zahtijevaju da se zatvore džamije i zabrani internet, s obzirom na to da su to glavni izvori podsticanja Palestinaca na pokretanje napada i akcija protiv okupacijskih snaga i doseljenika.

Ovakvi zahtjevi pojavili su se u svjetlu eskalacije izraelske histerije, nastale kao posljedica akcija napada nožem i automobilima koje provode Palestinci ogorčeni zbog okupacije. Upravo je iz tog razloga fokus mnogih izraelskih novina bio usmjeren na ovo pitanje.

Izraelski list Maariv navodi da je Bezalel Smotritsc iz stranke Jevrejski dom iznio prijedlog zakona pred izraelski Knesset, na osnovu kojeg bi se dozvolilo donošenje sigurnosnih odluka o zatvaranju svakog mjesta za koje se dokaže da ima bilo kakve veze sa podsticanjem na oružane akcije protiv Jevreja, uključujući džamije.

Oružane akcije 

Nacrt zakona potpisali su članovi Knesseta ispred njegove stranke, kao i članovi stranke Likud i Kulanu.

Smotritsc pojašnjava da se Izrael godinama suočava sa veoma žestokim naletima oružanih akcija, dok je dokazano da su njihovi izvršioci „potpali pod utjecaj klerika, koji imaju ulogu da svojim govorom o ‘džihadu na Božijem putu’ podstaknu omladinu da izvrše napade“.

Skrenuo je pažnju i na to da se, uprkos tome što izraelski zakon godinama kažnjava svakog ko podstiče na ovakva djela, u zakonu i dalje nigdje ne spominju mjesta gdje se vrši podsticanje na činjenje tih djela. 

U sličnom kontekstu isti list navodi da se Tzipi Hutobala, zamjenica ministra vanjskih poslova Izraela, sastala sa visokim zvaničnicima kompanija Google i YouTube, kako bi ih uvjerila da se bore protiv podstrekivanja na Izrael putem interneta, jer smatra da to u velikoj mjeri utječe na nastavak palestinskih napada.

Podstrekački razgovori

Predstavnici tih dviju kompanija dogovorili su jačanje saradnje sa Ministarstvom vanjskih poslova Izraela kroz osnivanje zajedničke radne grupe za kontrolu i periodična praćenja, te sprečavanje promoviranja bilo kakvih podstrekačkih sadržaja putem interneta i različitih sajtova na njemu, uključujući filmove i videomaterijale koji podstiču na nasilje.     

Sa svoje strane list Izrael danas prenosi poziv izraelskog ministra Yuvala Steinitza, člana izraelskog Vijeća ministara, da se zabrani internet na palestinskim teritorijama.

Ministar svoju odluku opravdava time da ona dolazi u cilju zaustavljanja huškanja na društvenim mrežama koje izazva talas palestinskih napada već nekoliko sedmica.

Steinitza je, također, tražio da se zaustavi emitiranje palestinskog radio-televizijskog programa i radi na pojačanju izraelskih sigurnosnih mjera na terenu na Zapadnoj obali, posebno vezano za pitanje hapšenja svih onih koji po džamijama podstiču na vršenje napada.

Izvor: Al Jazeera