Izrael zabranjuje i zatvara Al Jazeeru

Izraelski ministar komunikacija kazao je da će ta zemlja ukinuti akreditive Al Jazeeri i zatvoriti kancelarije te mreže u Jerusalemu.

On je kazao da će domaćim operaterima zabraniti emitiranje programa ove mreže i dodao da je odluka Izraela vođena primjerom sunitskih zemalja koje su također zatvorile urede Al Jazeere i zabranile rad mreže u svojim zemljama.

Ayoub Kara je to saopćio u nedjelju na konferenciji za novinare, gdje je Al Jazeeri bilo zabranjeno prisustvovati.

Zahtjev za povlačenjem akreditiva obuhvaća novinare kanala Al Jazeera Arabic i Al Jazeera English, kazao je Scott Heidler, reporter Al Jazeere koji izvještava iz Jerusalema.

Al Jazeera osuđuje odluku

Katarska medijska mreža je u saopćenju osudila odluku Izraela, najavljujući pravnu akciju protiv uvedenih mjera.

Al Jazeera je izrazila žaljenje zbog postupka zemlje koja tvrdi da je “jedina demokratija na Bliskom istoku”.

“Al Jazeera će i dalje izvještavati o događanjima na okupiranim Palestinskim teritorijama na profesionalan način, poštujući standarde koje su postavile međunarodne agencije, poput britanske Kancelarija za komunikaciju (Ofcom)”.

Dopisništva ove mreže na Palestinskim teritorijama u Gazi i u okupiranom gradu Ramallahu na Zapadnoj obali neće biti obuhvaćene ovim izraelskim potezom.

Odluka je uslijedila desetak dana nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyau kazao da želi da izbaci Al Jazeeru iz Izraela tokom tenzija zbog osjetljivog svetog mjesta u Jerusalemu.

“Kanal Al Jazeera nastavlja da potiče na nasilje oko Brda hrama”, napisao je Netanyahu na Facebooku, pri čemu je mislio na kompleks Haram al-Sharif u Jerusalemu, koji Jevreji zovu Brdo hrama.

“Nekoliko puta sam apelirao na agencije reda i zakona da zatvore ured Al Jazeere u Jerusalemu. Ako ovo nije moguće zbog pravnih razloga, tražit ću da se usvoji nužni zakon kako bi se protjerala Al Jazeera iz Izraela”, napisao je Netanyahu, prenosi Middle East Eye.

Odbacivanje optužbi

Glasnogovornik Netanyahua nije odgovorio na zahtjev za dodatna pojašnjenja vezana za ovu objavu.

Mreža Al Jazeera odbacuje optužbe o poticanju nasilja oko kompleksa džamije Al-Aqsa, te navodi kako o događajima izvještava onako kako se odvijaju.

Netanyahuove izjave su objavljene u vrijeme kada zaljevske zemlje traže da se zatvori Al Jazeera.

Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat su prekinuli veze sa Katarom 5. juna, a kasnije su uputili 13 zahtjeva, među kojima je i zatvaranje Al Jazeere.

Netanyahu kritizira informativne medije, optužujući ih da pokušavaju da potkopaju njegovu vladu.

Izvor: Al Jazeera i agencije