Izrael vrši pripreme za posjetu Netanyahua ‘muslimanskoj’ državi

Bahrein bi mogao biti prva država koja će uspostaviti diplomatske odnose s Izraelom (EPA)

Pouzdani izvori iz Izraela izvještavaju da su u toku intenzivni kontakti s drugom muslimanskom zemljom, nakon posjete izraelskog premijera Benjamina Netanyahua Omanu, kako bi se uskoro organizirala službena posjeta premijera i toj državi.

Navode da ova zemlja nema diplomatske odnose s Izraelom, ali da je pregovorima napravljen značajan korak, zbog čega Izrael očekuje da bi uskoro mogao zakazati posjetu ovoj državi, prenosi Izraelski državni radio.

Izraelski list Yedioth Ahronoth prenosi riječi utjecajnog američkog rabina Marca Schneierada da su zaljevske države pokazale spremnost za otvorenost i uspostavljenje odnosa s Izraelom i prije nego što se postigne rješenje za palestinsko pitanje.

Kaže kako su u prošlosti te zemlje tvrdile da će službene odnose s Izraelom uspostaviti tek nakon mirovnog sporazuma s Palestincima, dok danas govore kako je dovoljan i početak pregovora.

‘Iranska kao najveća prijetnja’

Rabin Marc Schneier, osnivač i predsjednik Fondacije za etničko razumijevanje – FFEU, neprofitne organizacije sa sjedištem u New Yorku koja se fokusira na poboljšanje muslimansko-jevrejskih odnosa, kaže kako je nedavno posjetio jedan broj tih država i da je tom prilikom osjetio promjene u njihovim stavovima, kao i otvorenost i bliskost prema Izraelu.

Ističe da su mu čelnici nekih od tih država potvrdili da su spremni i da teže potencijalnoj kombinaciji zaljevskog bogatstva i izraelskog znastvenog napretka u oblasti tehnologije, što bi regiju moglo pretvoriti u najuspješniju na svijetu.

Schneier je izjavio kako vjeruje da će Bahrein biti prva država koja će uspostaviti diplomatske odnose s Izraelom, i da će je u tome slijediti i druge.

Prema njegovim riječima, iranska prijetnja je dovela do promjena u odnosima prema Izraelu, s obzirom na to da ove zemlje i Izrael dijele mišljenje da je Iran neprijatelj koji prijeti njihovoj sudbini.

Izvor: Al Jazeera