Oglasi

Izrael uveo nove restrikcije za palestinske zatvorenike

Zatvorenicima su smanjene porcije hljeba, dok su iz kantine uklonjeni brojni proizvodi, pećnice i drugi uređaji.
Ranije je u zatvorskim kantinama postavljen videonadzor za palestinske zatvorenikeEPA - Ilustracija

Izraelske vlasti uvele su nove restrikcije prava palestinskih zatvorenika, uključujući i smanjenje porcije hljeba koju su dobijali u zatvorima, javlja Anadolija.

Udruženje palestinskih zatvorenika (PPS) saopćilo je da je Uprava zatvora u Izraelu uskratila brojna prava palestinskim zatvorenicima, a da su palestinske institucije najoštrije osudile tu praksu.

Među novim restriktivnim mjerama jest i smanjenje dnevne porcije hljeba za 20 posto, zatim smanjenje s deset na sedam kanala koje su zatvorenici mogli gledati na televizorima u kantinama.

Čuvari su, također, iz kantina uklonili brojne proizvode, pećnice i druge uređaje.

Ranije je u zatvorskim kantinama postavljen videonadzor za palestinske zatvorenike.

U zatvorima više od 5.000 Palestinaca

Prema podacima palestinskih institucija, u izraelskim zatvorima trenutno je više od 5.000 palestinskih zatvorenika, uključujući i 230 maloljetnika te više od 500 administrativnih zatvorenika.

Po uzoru na britanski mandat u Palestini između dva svjetska rata, vlasti Izraela od 1967. prema Palestincima primjenjuju praksu "administrativnog pritvora", što je noćna mora Palestinaca, koji tako mjesece i godine provode u izraelskim zatvorima, prenosi Anadolija.

Iako se ne provode sudski procesi, zatvorenicima se mjesecima i godinama produžavaju mjere pritvora, a njihovim advokatima najčešće se ne dozvoljava pristup tzv. tajnim dokazima.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.