Izrael uputio protestnu notu BiH zbog imenovanja škole po Busuladžiću

Izrael je uputio protestnu notu zbog imenovanja škole po Mustafi Busuladžiću (Wikipedia)

Ambasada lzraela za Bosnu i Hercegovinu, sa sjedištem u Tirani, uputila je Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine protestnu notu zbog odluke Skupštine Kantona Sarajevo i Općinskog suda u Sarajevu da se Osnovna skola “Dobroševići” preimenuje u OŠ “Mustafa Busuladžić”, saopćeno je danas iz Saveza udruženja antifašista i boraca NOR-a u Kantonu Sarajevu.

Ovu informaciju potvrdilo je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, koje navodi da je notu dalje proslijedilo Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i Vladi Kantona Sarajevo.

Ambasada Izraela u ovoj noti ponovno izražava iskreno žaljenje zbog toga što su vlasti Kantona Sarajevo odobrile takvu odluku, naročito uzimajući u obzir činjenice da je većina bosanskih Jevreja ubijena od ruke fašističkih i nacističkih okupatorskih snaga, “s kojima se identifikovao g. Busuladžić”.

Dodaje se da takav nesretan čin ugrožava bogat multietnički i svjetski duh, na koji je Sarajevo, zajedno sa svojom jevrejskom zajednicom, veoma ponosno.

“Jevrejska zajednica, koja postoji u Bosni i Hercegovini više od 450 godina, sastavni je dio kulturnog mozaika zemlje. Jevreji su počašćeni što su značajno doprinijeli društvu Bosne i Hercegovine”, navodi se, između ostalog, u noti.

Saradnik okupatora

Mustafa Busuladžić strijeljan je u Sarajevu 1945. pod optužbom da je bio saradnik okupatora i zbog saradnje s jerusalemskim muftijom Mohammedom Aminom al-Husseinom i zato što je bio nastavnik u školi imama SS divizije.

Vlasti oslobođenog Sarajeva optužile su ga i za antijevrejsku i antisrpsku propagandu, kao i za pisanje pozdravnih pisama visokim dužnosnicima NDH-a.

Vojni sud osudio ga je skupa s Atifom Hadžikadićem, tadašnjim gradonačelnikom, na smrt strijeljanjem.

Strijeljanje je izvršeno noću u sarajevskom naselju Velešići, iza željezničke stanice.

Imenovanje škole u sarajevskom naselju Dobroševići po Mustafi Busuladžiću izazvalo je niz polemika, a odluka je u skupštini sarajevskog kantona donesena uprkos protivljenju partija lijeve političke profilacije.

Izvor: Agencije