Izrael uništio beduinsko selo 119. put

Al-Araqib je jedno od 40 "nepriznatih" beduinskih sela na jugu Izraela kojima prijeti nestanak (Al Jazeera)

Izraelske snage uništile su selo u južnoj regiji Negov 119. put. Stanovnici sela al-Araqib kažu da su oružane snage i policija upali u selo sa buldožerima u utorak, rušeći preostale objekte.

“Upali su i srušili sve, svaku zgradu, svaki dom”, rekao je za Al Jazeeru seoski vođa Siyah al-Touri.

Selo, u kojem živi oko 220 ljudi, prvi put je uništeno u julu 2010. Od tada, raseljeni stanovnici traže pomoć od lokalnih aktivista da im pomognu ponovo izgraditi selo. 

“Sada živimo u improviziranim domovima, zahvaljujući državnim rasistima i kriminalnim politikama”, rekao je al-Touri. 

“Žele da nas prisilno presele i ne razumiju da smo mi stanovnici ove države. Ne priznaju nas, a da to urade morali bi nam dati naša prava.”

Izraelske vlasti redovno izdaju naredbe o demoliranju u Negevu, navodeći da te zgrade nemaju dozvolu za gradnju, ali stanovnici tvrde da je nemoguće dobiti dozvolu za legalnu gradnju.

Premještanje stanovnika u druga mjesta

Al-Araqib je jedno od 40 “nepriznatih” beduinskih sela na jugu Izraela kojima prijeti nestanak. 

“Bez obzira na sve, ostat ćemo na zemlji naših predaka. Naše groblje je ovdje od 1914.”, kaže al-Touri. 

Naredbe o demoliranju sela izdaju se mjesečno. Procjenjuje se da 200.000 beduina živi u Izraelu, uglavnom na jugu zemlje. Često im se ne daju osnovni uvjeti za život, uključujući vodu i struju. 

Izrael planira da premjesti stanovnike nepriznatih sela u druga mjesta, što je ustvari proces premještanja beduinskih sela u mjesta u kojima žive samo Jevreji. 

“Pozvali smo na hitno obustavljanje naredbi o uništavanju, ali država odbija da prizna plemensko vlasništvo nad selom, tvrdeći da im je država posudila zemlju 50-ih godina”, rekao je za Al Jazeeru advokat Sahbi Ibn Thuri koji predstavlja selo. 

Nakon stvaranja države Izrael, palestinska beduinska sela i gradovi proglašeni su zatvorenim vojnim zonama. U to vrijeme mnogi nisu mogli napustiti svoje gradove bez dozvola i nisu bili svjesni da je njihova zemlja postala vlasništvo države. 

Izvor: Al Jazeera