Izrael uništio 10.000 dokumenata i knjiga o palestinskoj historiji

Zgrada centra u potpunosti je uništena tokom izraelskog bombardiranja (Anadolija)

Tokom izraelskih zračnih napada na Gazu početkom maja, bombardiran je i jedan od najznačajnih kulturnih centara u kojem se čuvaju značajni dokumenti o palestinskoj historiji.

Uslijed izraelskog bombardiranja uništeno je više od 10.000 značajnih dokumenata i knjiga, javlja Anadolija.

Centar za istraživanje i dokumentaciju “Abdullah al-Hurani” djelovao je pri Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji – PLO.

Četverospratna zgrada koja u četvrti Er-Rimal u Gazi sravnjena je sa zemljom u izraelskom bombardiranju 4. maja.

Nacionalni istrazivački centar

Centar je 22 godine radio na dokumentiranju podataka o palestinskoj historiji i kulturi, a ovih dana su u toku bile pripreme za izdavanje dvije knjige na tu temu.

No, nakon što je zgrada u potpunosti uništena, najvjerovatnije da do toga neće doći.

Generalni direktor Centra Nahid Zekut kazao je kako je riječ, prije svega, o nacionalnom istrazivačkom centru, koji je organizirao veliki broj naučnih konferencija i seminara o palestinskim izbjeglicama.

Zekut podsjeća kako je ovaj centar čuvao i značajnu literaturu o palestinskoj i arapskoj historiji.

“Izrael je bombardiranjem Centra uništio više od 10.000 knjiga, dokumenata i druge arhivske građe, među kojima su i vrlo rijetki primjerci određenih dokumenata. Smatramo da je napad na ovaj centar napad na palestinsku kulturu”, rekao je Zekut.

Podvukao je da, iako je zgrada Centra u potpunosti uništena, ideja ovog centra i dalje živi i da on će biti obnovljen.

‘Uništavanje memorije Palestinaca’

Palestinsko Ministarstvo kulture je nakon napada na Centar objavilo saopćenje u kojem je istaknuto kako ovaj napad predstavlja sistematski ratni zločin, čiji je cilj uništiti memoriju palestinskog naroda.

Centar za istraživanje i dokumentaciju “Abdullah al-Hurani” osnovan je 1997. godine odlukom tadašnjeg palestinskog lidera Yassera Arafata.

U izraelskim zračnim napadima na Gazu 4. i 5. maja poginulo je najmanje 25 Palestinaca, među kojima tri trudnice i dvije bebe, a povrijeđeno je više od 150 osoba.

Izvor: Agencije